Društvo

Borba za očuvanje prirode globalni problem

Borba za očuvanje prirode globalni problem
Foto: N.N. | Borba za očuvanje prirode globalni problem

BANJALUKA - Godišnji sastanak "Friends of the Earth Europe", evropskog ogranka najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine, koji je počeo danas u Banjaluci, okupio je predstavnike više od 50 ekoloških organizacija.

Tokom ovogodišnje konferencije, koja će trajati do 22. juna, učesnici će evropskim partnerima predstaviti problematiku hidroelektrana na Balkanu i iznijeti primjere borbe za očuvanje rijeka iz čitave regije.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu, koji je prvi put domaćin sastanka, rekla je da su prvi dan posvetili temi "Hidrocentrale na Balkanu".

"Cilj ove konferencije i sastanka je da predstavimo našim evropskim partnerima našu regiju, ljude koji se bore za prirodu i najveće probleme u vezi s očuvanjem prirode, ali i da pokažemo da ovo nije problem samo kod nas već u čitavom svijetu", rekla je Crnkovićeva.

Jagoda Munić, direktorica mreže "Friends of the Earth Europe", naglasila je da je važno ulagati u obnovljive izvore energije i voditi računa o zaštiti životne sredine.

Juan Pablo Soler Villamizar, iz mreže "Friends of the Earth Columbia", kaže da su problemi slični i u Latinskoj Americi i na Balkanu.

Maida Bilal, predstavnica žena iz Kruščice, koje se mjesecima bore protiv gradnje hitroelektrane na istoimenoj rijeci i za njeno očuvanje, kaže da stražare i u tri smjene i čuvaju rijeku da ne bi došli investitori i počeli graditi hidrocentralu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije