Društvo

Pratite nas na Google news

Cikotić u posjeti USK iznio plan za rješenje migrantske krize

Cikotić u posjeti USK iznio plan za rješenje migrantske krize
Foto: BHRT | Cikotić u posjeti USK iznio plan za rješenje migrantske krize
N.N.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić danas boravi u radnoj posjeti Bihaću gdje s lokalnim vlastima razmatra obim migrantske krize. On je održao sastanak s premijerom USK Mustafom Ružnićem i njegovim timom.

Cikotić je kazao da se radi o globalnom pitanju koje ima direktne manifestacije na naš region i direktno na BiH.

"Ne podnosimo svi jednako teret krize i ne učestvuju sve institucije u umanjivanju posljedica krize. USK prelama sve negativne aspekte te krize i neefikasnog djelovanja nekih drugih institucija", kazao je Cikotić.

On je najavio efekte današnjeg sastanka, kazavši da će se to vidjeti u narednim sedmicama i mjesecima. Takođe je istakao da će svi svjedočiti kvalitetnijem rukovođenju migrantskom krizom, ali i većem stepenu bezbjednosti građana BiH.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je na konferenciji za medije istakao zadovoljstvo posjetom ministra bezbjednosti te dodao da je to bio direktan razgovor.

"Potrebno je uspostaviti koordinaciju svih učesnika u procesu, od grada do države i međunarodnih faktora u BiH koji se bave problemom migracija. To je naš prvi zadatak koji smo dogovorili - jačanje institucija, a zatim poduzimanje mjera kada su u pitanju lokalne zajednice i centri", dodao je.

Ružnić kaže da će se u narednim danima i sedmicama realizovati današnji dogovor.

"Nadam se da će ovaj put dogovor konkretno i uroditi plodom. Ministar sigurnosti BiH je izložio širok plan sa 7-8 mjera i 100 poteza koje trebamo napraviti. Nadam se da ćemo nakon tri godine u Unsko-sanskom kantonu to i osjetiti. Danas smo vidjeli konkretne prijedloge i mjere o kojima smo mi govorili prethodnih godina. Idemo u zajednički rad, idemo na teren, idemo upravljati krizom", poručio je optimistično premijer USK.

Sastanku su prisustvovali i policijski komesar Mujo Koričić te državni parlamentarci Jasmin Emrić i Šemsudin Dedić. Cikotić će danas razgovarati i s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije