Društvo

Definisana procedura dolaska stranaca u RS zbog poslovnih obaveza

Definisana procedura dolaska stranaca u RS zbog poslovnih obaveza
Foto: Srna | Definisana procedura dolaska stranaca u RS zbog poslovnih obaveza

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je danas definisana jasna procedura u vezi s ulaskom stranih državljana u RS zbog poslovnih obaveza kojom je predviđeno izdavanje rješenja od nadležne inspekcije.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, Šeranić je pojasnio da je danas razmatran zaključak, koji je usaglašen sa Federacijom BiH, a koji se odnosi na buduću odluku Savjeta ministara u vezi sa dolaskom stranaca koji imaju obaveze prema svojim kompanijama u Republici Srpskoj, FBiH i BiH.

On je pojasnio da bi strani državljanin dobio rješenje potrebno je da ima potvrdu o negativnosti testa na virus koronu, koja ne smije biti starija od 48 časova, kao i pozivno pismo kompanije koju dolazi da posjeti.

Prema njegovim riječima, na taj način bi se omogućila poslovna djelatnost stranih državljana, koji imaju kompanije u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je naveo da je Štab saglasan sa odlukom o nabavci 50.000 brzih antigenskih tekstova, koji u roku od 15 ili 20 minuta mogu da daju procjenu o stanju zaraženosti lica.

"To je preliminarni test, koji će omogućiti bržu trijažu pacijenata i njihovo smještanje u zavode ili bolnice", pojasnio je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije