Društvo

Detalji incidenta na relaciji Zagreb - Sarajevo: Pilot ništa sumnjivo nije primijetio tokom leta

Detalji incidenta na relaciji Zagreb - Sarajevo: Pilot ništa sumnjivo nije primijetio tokom leta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL | Detalji incidenta na relaciji Zagreb - Sarajevo: Pilot ništa sumnjivo nije primjetio tokom leta

SARAJEVO - Nepoznata osoba ili više njih, pod nepoznatim okolnostima i motivima, sumnja se da su ispalili hitac iz vatrenog oružja u pravcu trupa aviona kompanije "Croatia Airlines", koji je u srijedu naveče saobraćao na redovnoj liniji Zagreb – Sarajevo.

Nezvanično incident se dogodio u blizini Međunarodnog aerodroma Sarajevo kada je avion bio u fazi slijetanja, ali niko sa sigurnošću do okončanja istrage nije mogao potvrditi tu informaciju. Okolnosti događaja se utvrđuju, a na terenu su bili istražioci i pripadnici više policijskih i drugih nadležnih agencija koji su vršili uviđaj, uključujući pripadnike SIPA i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Naknadno će nakon sprovedene detaljne istrage biti kvalifikovan oblik ovog krivičng djela. 

"Nakon zaprimljene informacije, da je redovnom kontrolom zrakoplova na aerodromu Sarajevo, koji je stigao letom iz Zagreba, na trupu letjelice uočeno oštećenje za koje postoji mogućnost da je naneseno zrnom iz vatrenog oružja, dežurni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine zatražio je provođenje uviđaja, koje će provesti uviđajna ekipa, uz prisustvo dužnosnika Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH", saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine iz kojeg dodaju: 

"Dežurni tužitelj takođe će biti na terenu na mjestu uviđaja, gdje će rukovoditi aktivnostima".

Niko od putnika aviona na letu Zagreb - Sarajevo nije povrijeđen niti bio na bilo koji način ugrožen. Nezvanično u avionu nije zavladala panika ili strah, niti je bilo ko od putnika posumnjao da se dešava nešto neuobičajno prilikom slijetanja u noći srijedu na četvrtak oko ponoći. Slijetanje je obavljeno bez problema, kao i čitav let. 

Takođe pilot je u svom izvještaju Graničnoj policiji BiH naveo, između ostalog, da ništa sumnjivo nije primjetio tokom samog leta, te nije mogao tvrditi gdje se sporni događaj tačno mogao desiti, pa će biti zatraženi i izvještaji sa ranijih pregleda letjelice u Zagrebu.

Danas u devet sati je počela istraga i detaljan sigurnosni pregled letjelice koja je bilo planirano da se vrati u Zagreb, ali je odgođeno zbog istrage i sigurnosne provjere. 

Pilot koji je upravljao avionom po dolasku na sarajevsku pistu je kontroli leta i ostalim službama prijavio oštećenja na trupu aviona. Ukoliko se utvrdi da postoje elementi incident koji se desio mogao bi biti okvalifikovan i kao krivično djelo terorizma. 

Međunardoni aerodrom Sarajevo nalazi se osam kilometara jugozapadno od središta grada. Nalazi se u gradskom naselju Butmir, koje pripada opštini Ilidža. Okružen je i naseljima koja pripadaju i dijelovima opštine Istočna Ilidža i Novi Grad Sarajevo. Avioni tokom slijetanja i uzlijetanja, u niskom letu, nadljieću iznad stambenih zgrada u naseljima Pejton i Otes u opštini Ilidža. 

Aerodrom Sarajevo za civilni zračni saobraćaj u funkciji je od kraja šezdesetih godina prošlog vijeka i do sada nisu zabilježeni slični ili veći incidenti. Tokom današnjeg dana nije bilo otkazivanje letova.

"Prvi avion jutros je sletio u 7.48 časova iz Rijada. Avion se bez problema vratio u Rijad. Avio saobraćaj se za sada odvija po planu i bez većih kašnjenja. U jutarnjim satima sletjeli su redovno i avioni iz Istambula, Ciriha, Antalije...", rekli su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.


Povezana vijest: Oštećen avion koji je letio iz Zagreba za Sarajevo, sumnja se da je pucano iz vatrenog oružja

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije