Društvo

Đajić: Novi dobavljač kiseonika daleko skuplji od prethodnog

Đajić: Novi dobavljač kiseonika daleko skuplji od prethodnog
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Đajić: Novi dobavljač kiseonika daleko skuplji od prethodnog

BANJALUKA - Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je danas u Banjaluci da, ukoliko se znatno poveća broj pacijenata kojima je potrebna terapija kiseonikom, neće biti moguće snabdijevanje ovim lijekom, jer su cijene sadašnjeg dobavljača daleko veće u odnosu na prethodnog.

"Ranije smo kiseonik plaćali 0,8 KM po kilogramu, a sada 1,25 KM, što je ogromna razlika. Ako smo trošili dva miliona KM za kiseonik godišnje, sada ćemo plaćati tri miliona KM za isti kiseonik", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Veliki problem, tvrdi Đajić, može predstavljati porast broja pacijenata oboljelih od kovida 19.

"Sada ih je oko 300, a u najvećem jeku pandemije ih je bilo 620. Ako poraste broj pacijenata do nekadašnjeg nivoa, biće nemoguće snabdijevanje kiseonikom", istakao je Đajić.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da UKC, kao i sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i BiH, "40 godina koriste kiseonik odličnog kvaliteta i da nikad niko nije otrovan kao što to pojedinci žele prikazati".

"Jasno je da mi radimo ozbiljno, da pacijentima dajemo najbolju terapiju, da ova institucija radi po svjetskim standardima, što potvrđuju brojne kolege iz inostranstva. Mi od toga nećemo odustati", poručio je Đajić.

Kada je riječ o snabdijevanjem kisonikom, Đajić je naglasio da postoje problemi i da se UKC praktično mora oslanjati na donacije.

"U ovom trenutku nemoguće je riješiti snabdijevanje kiseonikom na svjetskom tržištu, a naročito ovdje u Republici Srpskoj, gdje su administrativne zabrane onemogućile onima koji imaju infrastrukturu, tankove, cisterne i boce i razrađen sistem snadijevanja u Evropi, da snabdijevaju zdravstvene ustanove", pojasnio je Đajić.

Đajić je naveo da je stanje komplikovano, te da je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom Republike Srpske s ciljem nalaženja rješenja.

UKC RS se nastavlja razvijati uz podršku Rusije

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske danas je jedan od vodećih kliničkih centara u Evropi, a napravljena je i strategija nastavka razvoja sa podrškom Rusije, izjavio je danas u Banjaluci generalni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić.

Đajić je na konferenciji za novinare sa direktorom Onkocentra iz Sankt Peterburga Vladimirom Moisenkom napomenuo da delegacija ruskih ljekara iz Onkocentra, boravi u višednevnoj posjeti UKC-u, što predstavlja nastavak kontinuirane medicinske edikacije i međunarodne saradnje.

"Danas je tu svjetski stručnjak, direktor onkološkog institua iz Rusije. Dosadašnja saradnja je bila izvanredna. Naši ljekari su boravili u Rusiji, a njihovi kod nas. Napravi smo strategiju kako da i dalje razvijamo UKC Srpske uz pomoć eminentnih stručnjaka iz Rusije", istakao je Đajić.

Moisenko je rekao da je Onkocentar unikatan u Rusiji po svojim principima, odnosu prema pacijentima, poslu i profesiji.

On je naglasio da se optimalni rezultati rada postižu saradnjom sa drugim centrima iz Rusije i svijeta.

"Najtopliji, najdruželjubiviji i najproduktivniji odnosi su sa UKC Republike Srpske. UKC je danas po svojoj opremi, kvalifikaciji stručnih saradnika i po nivou usluga koje pruža jedan od vodećih centara u Evropi", naglasio je Moisenko.

Šef Koloproktološkog odjeljenja Onkocentra Sankt Peterburg Ikram Alijev rekao je da mu je čast što boraviti na UKC-u Republike Srpske i podsjetio da je od početka saradnje između ove dvije ustanove prošlo više od tri godine, tokom koje su spaseni mnogi životi.

Specijalista opšte hirurgije iz Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Goran Janjić rekao je da UKC danas pruža usluge laparoskopske hirurgije na svjetskom nivou, i to zahvaljujući sticanju iskustava u Onkocentru Sankt Peterburg. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije