Društvo

Đajić: Virusu se pristupa ozbiljno, obnavljamo prostor u nekadašnjoj hirurgiji

Đajić: Virusu se pristupa ozbiljno, obnavljamo prostor u nekadašnjoj hirurgiji
Foto: N.N. | Đajić: Virusu se pristupa ozbiljno, obnavljamo prostor u nekadašnjoj hirurgiji

BANJALUKA - Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je danas u Banjaluci da se problemu virusa korona pristupa veoma ozbiljno radi čega se intenzivno radi na obnavljanju prostora u nekadašnjoj hirurgiji i pulmologiji.

On je naglasio da će danas biti završena i prva hirurška sala za pacijente oboljele od virusa korona čime će biti stvoreni uslovi za porod trudnica koje su zaražene.

"Pripremamo i dvije hirurške sale za operaciju pacijenata, a koji dolaze iz zaraženih područja. Za ovakve pacijente imamo obezbijeđeno 50 kreveta. Odgovrnost zdravstvenih radnika je došla do izražaja, čime moramo biti zadovoljni, ali je značajno što su i novinari na visini zadatka jer su pravovremeno informisali građane i doprinijeli smanjenju panike i neopravdanog straha", naveo je Đajić.

On je istakao da će danas u UKC biti montirana još četiri respiratora i biće ih više od 50.

"Jedini smo u regionu uspjeli nabaviti respiratore. U krugu UKC postavljeni su kontejneri koji će služiti za trijažu pacijenata, zbog opasnosti od širenja virusa korona. Prvi smo u regionu, prije 15 dana, osposobili 115 kreveta za pacijente koji su oboljeli od virusa korona koje ne bi mogli smjestiti u Kliniku za infektivne bolesti. Prije ovoga smo pripremili 200 kreveta u UKC, što je veoma značajno", rekao je Đajić.

Đajić je na konferenciji za novinare rekao da su postavljeni i privremeni objekti za trijažu pacijenata koji dolaze u UKC.

"Naš osnovni cilj jeste da pružamo zdravstvenu zaštitu pacijentima, ali isto tako da zaštitimo medicinske radnike. U ovim objektima obavljaćemo trijažu, razgovore i preglede pacijenata i nakon toga ćemo ih upućivati u urgentni centar ili u Kliniku za zarazne bolesti", pojasnio je Đajić. Prema njegovim riječima, postoje tri grupe pacijenata i u narednih sedam do 10 dana može se očekivati veći broj pacijenata.

"Jedni pacijenti su pozitivni, ali nemaju simptoma i moraju biti u izolaciji. Druga grupa ima simtpome i liječi su u Klinici za infektivne bolesti i ako bude potrebno liječiće se ovdje na staroj lokaciji hirurgije i pulmologije. Treća grupa je ona kojima su potrebni respiratori kojih sada imamo u UKC više od 50", rekao je Đajić. On je još jednom pozvao građane da pokažu maksimalnu odgovornost i da se pridržavaju propisanih mjera, te da ne dolaze u zdravstvene ustanove bez prijeke potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije