Društvo

Djeca se otrovala hranom, sumnja se na piletinu

Djeca se otrovala hranom, sumnja se na piletinu
Foto: Facebook | Djeca se otrovali hranom, sumnja se na piletinu

TUZLA - U Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla sinoć je više osoba potražilo ljekarsku pomoć sa istim simptomima, a u pitanju je trovanje hranom.

Lejla Kuluglija Memišević, načelnika Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, kazala nam je da je sedam osoba potražilo ljekarsku pomoć, odnosno, djece različitog uzrasta.

"Imali su svi iste simptome te su nam rekli da su konzumirali piletinu. Kliničke slike nisu zahtijevale hospitalizaciju. U Hitnoj su dobili potreban tretman te su vraćeni kućama", pojasnila je Kuluglija Memišević.

Ona je dodala, osim onih koji su pomoć potražili u Hitnoj, navodno, dio njih to nije učinio te je ostao kući sa istim simptomima, te ljekari prepostavljaju da će neki potražiti pomoć i naknadno.

Ovaj slučaj trovanja hranom je prijavljen nadležnoj službi koja će dalje postupiti po proceduri i po zakonu.

Kako saznajemo, radi se o članovima Kulturno umjetničkog društva "Mladi rudar" iz Dobrnje kod Tuzle, a koji su bili na folklornoj smotri u Blagaju. Roditelji tvrde da su djeca kazala da su imali organizovani ručak u jednom restoranu i sumnjaju da su se u njemu otrovali.

Jedan od roditelja, koji je želio ostati anoniman, za "Nezavisne" je rekao:

" Kako mi je dijete reklo, u Blagaju u jednom restoranu su jeli pileće hamburgere. Moja kćerka je juče u toku dana imala proljev i povraćala je. Sinoć smo otišli u Hitnu gdje je dobila infuziju te je puštena kući. U isto vrijeme dok smo bili u Hitnoj, došlo je još nekoliko roditelja sa djecom iz tog društva. Svi su bili sa istim simptomima. Povraćali su i imali proljev."

Navodno, u toku dana još troje djece je primljeno sa istim simptomima u lokalne ambulante.

Tražili smo komentar od KUD-a "Mladi rudar" iz Dobrnje ali nismo ga dobili. Sa druge strane, kontaktirao nas je organizator smotre iz Blagaja koji tvrdi da se djeca nisu otrovala u restoranu gdje je organizovan ručak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije