Društvo

"Djeca sunca" sa prijateljima iz Rusije spremaju kuvarsku radionicu

"Djeca sunca" sa prijateljima iz Rusije spremaju kuvarsku radionicu
Foto: Nikolina Aleksić | "Djeca sunca" sa prijateljima iz Rusije spremaju kuvarsku radionicu

BANJALUKA - Mladi iz Daun sindrom centra Banjaluka i Humanitarnog fonda za osobe s Daunovim sindromom "Downside UP" iz Moskve prvi put su razgovarali na online konferenciji, tokom koje su imali priliku da saznaju nešto više jedni o drugima te da sklope prijateljstva.

Oni su se, prema riječima Zorana Jelića, direktora Daun sindrom centra, upoznali jedni sa drugima, razgovarali o stvarima koje vole te su pronašli zajedničke teme.

"Ovo je prvi razgovor tokom kojeg su se predstavili mladi iz Rusije i našeg centra. Bili su prisutni i studenti, a upravo nam je cilj da studenti koji su imali praktičnu obuku sa osobama sa Daunovim sindromom dobiju više informacija", kazao je Jelić za "Nezavisne".

Dodao je da su mladi sa Daunovim sindrom iz Rusije izrazili želju da im se sljedeće godine pridruže u branju ljekovitog bilja na Jahorini.

"Na zadnjoj konferenciji koju smo emitovali na Jahorini, a u okviru programa naše socijalne rehabilitacije, za koju su Rusi veoma zainteresovani, tj. fitoterapije, kada su osobe sa Daunovim sindromom brale ljekovito bilje i prerađivale ga, oni su rekli da će doći da zajedno beremo bilje", kazao je Jelić.

Ističe da su već krenuli na kurs ruskog jezika, koji se održava na Filološkom fakultetu u Banjaluci te da se već spremaju za razgovor uživo.

"Ovim je data mogućnost 'djeci sunca' da mogu da ostvare komunikaciju sa svojim prijateljima s kojima sarađuju. Sredinom decembra imaćemo kuvarsku radionicu, gdje ćemo jedni drugima prikazivati recepte iz svojih država", rekao je Jelić.

Gordana Radinković iz Banjaluke, čija je kćerka Sandra u ovom centru, naglašava da su ovakve radionice neprocjenjive te da to može da razumije samo neko ko živi sa njima neki novi i bolji život.

"Od 2016. godine Zoran Jelić aktivno je počeo sa ovim programom, a ne mogu ni opisati koliko je život moje Sandre, kojoj je 29. godina, puniji i sadržajniji. On krči put našoj djeci, ali i onima koji tek dolaze", istakla je Radinkovićeva za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, osobe sa Daunovim sindromom se poslije završene škole vrate kući, gdje ostanu i stagniraju.

"Kako za nas nije dobro biti izolovan u kući, onda možete zamisliti kako je teško mladoj osobi. Zbog toga je najbitnije da se radi na tome da dobiju samopouzdanje te da osjećaju da su vrijedni", rekla je Radinkovićeva.

Ističe da saradnja sa studentima defektologije njima, kao i studentima, mnogo znači.

Jelić kaže da će u decembru imati dramsku radionicu sa Draganom Bjelogrlićem te da je za 15. decembar planirano da im u posjetu dođe i Jasna Diklić kako bi se upoznali koliko ove terapije utiču na razvoj samopouzdanja osoba sa Daunovim sindromom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije