Društvo

Do kraja maja katanac na migrantski kamp kod Velike Kladuše

Do kraja maja katanac na migrantski kamp kod Velike Kladuše
Foto: N.N. | Do kraja maja katanac na migrantski kamp kod Velike Kladuše

BIHAĆ - Migrantski kamp nadomak Velike Kladuše, u kojem trenutno boravi više od 700 osoba, biće zatvoren do kraja maja na isti način kako je to učinjeno s centrom "Bira".

Ovo je potvrdio Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK, istakavši kako je to odluka koju su ranije donijeli Operativna grupa za migrantsku krizu, te Vlada i Skupština Unsko-sanskog kantona.

Odluku da se rasformira ovaj kamp, kako je rekao Kljajić, ubrzala su posljednja dešavanja i učestali incidenti čiji su akteri migranti, prilikom kojih je iz vatrenog oružja ranjen i osmogodišnji dječak iz Iraka.

"Očekivali smo proteklih mjeseci da nadležne državne institucije ispoštuju naše ranije dogovore i da se otvori priča o rasterećenju našeg kantona od tereta migrantske krize. Međutim, očigledno je da se tu ništa ne dešava i vjerovatno je da ćemo, kada počnemo aktivnosti u vezi sa zatvaranjem ovog kampa, ponovo biti u fokusu. Međutim, moramo voditi računa o interesu i bezbjednosti naših građana", kaže Kljajić.

Prema njegovim riječima, procjene su da će do kraja ovoga mjeseca broj migranata u pomenutom kampu biti manji, s obzirom na to da će dolaskom ljepšeg vremena veliki broj njih krenuti u gejm, odnosno pokušati da pređu granicu s Republikom Hrvatskom.

"Naš plan je da preostale migrante izmjestimo u druge kampove, u kojima bude slobodnog mjesta, nakon čega ćemo zatvoriti kamp u Velikoj Kladuši", kaže Kljajić.

On je još jednom ponovio kako je za Unsko-sanski kanton prihvatljiva brojka od 2.500 migranata, koliko ih se može smjestiti u postojeće prihvatne centre. Prema trenutnim podacima policije USK, u ovom kantonu trenutno boravi oko 4.000 migranata, a za veliki broj njih nije riješeno pitanje smještaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije