Društvo

Dobar razvod je uvijek bolji od lošeg braka

Dobar razvod je uvijek bolji od lošeg braka
Foto: Ilustracija | Dobar razvod je uvijek bolji od lošeg braka

​Razvod, pogotovo onaj konfliktan, ostavlja tragove na djeci bez obzira na to koje su dobi, te se roditeljima savjetuje da, bez obzira na sve, moraju biti svjesni da su oni jedini roditelji svojoj djeci, rekli su u Centru za socijalni rad Banjaluka.

"Posljednjih godina broj roditelja koji imaju znatno narušenu roditeljsku komunikaciju je sve veći. Statistički podaci pokazuju da je takvih roditelja između 10 i 15 odsto", rekli su u ovom centru.

Razvoda u BiH u zadnje tri godine bilo je 7.359, podaci su Republičkog zavoda za statistiku  i Federalnog zavoda za statistiku.

Sonja Stančić, psiholog iz Banjaluke, rekla je da na to kako će razvod uticati na djecu zavisi i kako se roditelji postave u toj situaciji i kako se djeci taj razvod predstavi.

"Ako je razvod sporazuman i ako se roditelji dogovaraju o svim elementima razvoda, boravku djece, školovanju, finansijama, te ako se on odvija u mirnoj i demokratskoj atmosferi, djeca će to na taj način i da  prihvate. Oni nastavljaju da imaju roditelje i ako oni nisu supružnici", kazala je Stančićeva za "Nezavisne".

Dodala je da je naša sredina poznata po tome što ljudi inače ne mogu da se dogovore o mnogim stvarima, te da su tako i razvodi dosta dramatični i problematični.

"Loš brak nikad nije dobar izbor za djecu. Ako se djeca na vrijeme pripreme na razvod braka, ne samo da to lakše prihvate, nego onda i nema posljedica po djecu", kazala je ona i

dodala da smatra da je za djecu bolje da se roditelji razvedu nego da žive u lošem braku, te da je dobar razvod uvijek bolji od lošeg braka.

"Djeca uče po modelu od roditelja i ako gledaju svađu, galamu, netrpeljivost i nasilno ponašanje, velika je vjerovatnoća da će i oni dalje u životu to da primjenjuju ili da budu nesigurni i imaće posljedice zbog takvog ponašanja roditelja", objasnila je Stančićeva.

Dragana K., majka petogodišnje djevojčice, rekla je da ona i njen muž planiraju da se razvedu jer njihov brak ne funkcioniše, ali da taj postupak odlažu jer ne znaju kako će to uticati na njihovu kćerku.

U Kantonalnom centru za socijalni rad Sarajevo kazali su da je mali broj predmeta koji se odnosi na konfliktne razvode i predmete u kojima oni donose odluku s kim će dijete živjeti.

Dob djeteta znatno utiče na to kako će doživjeti razvod, a u ovom centru za socijalni rad kažu da svaki prekid zajedničkog života roditelja ostavlja posljedice po dijete, dok je to intenzivnije kod djece koja su u pubertetu.

"Djeca lakše prolaze kroz razvod njihovih roditelja ako su prethodno pripremljena na to, dok ozbiljnije posljedice trpe djeca čiji se roditelji iznenada razvedu, kad konfliktne situacije eskaliraju ili nakon dugotrajnog psihofizičkog nasilja", rekli su u ovom centru.

U centrima za socijalni rad  kažu da je praksa da socijalni radnici obavljaju savjetodavne razgovore sa supružnicima, s ciljem prevazilaženja poteškoća u njihovom roditeljskom odnosu nakon razvoda braka.

"Roditeljima se savjetuje da ih razvod ne čini manje roditeljima, te da je za razvoj njihove djece najvažnije da, ukoliko oboje žele učestvovati u njihovom vaspitanju, nastave pozitivno sarađivati", rekli su u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Dodali su da stručnom podrškom osnažuju roditelje da je neophodno da zajedno pripreme djecu na razvod, da kod djece razvijaju osjećaj sigurnosti, te da prate njihove razvojne potrebe kako bi se formirali u zrele i stabilne ličnosti.

Stančićeva je rekla da bi roditelji odluku o razvodu braka djeci trebalo da saopšte u momentu kada su sigurni u tu odluku i kada imaju sve neophodne informacije na koje djeci mogu da odgovore.

"Apelujem na roditelje da, koliko god da su sujetni, nesigurni, koliko god da su povrijeđeni i ljuti, pokušaju na prvo mjesto da stave djecu. Da se njihovom djecom ne bave psiholozi, sociolozi i socijalni radnici", istakla je Stančićeva.

U Ombudsmanu za djecu RS istakli su da se razvod braka, posebno konfliktni, odražava na djecu i na njihov razvoj i odrastanje.

"Reakcije djece na razvod roditelja mogu biti različite - strah od napuštanja, briga za roditelje, osjećaj da su prepušteni sami sebi, do neprimjerenih i agresivnih ponašanja kao reakcije na događaje", kazali su u ovom ombudsmanu.

Dodaju da dio djece uspješno savlada ovaj period, dok u jednom broju slučajeva nalazi ljekara potvrđuju da su zdravstveni problemi djece posljedica stresa kroz koji prolaze djeca razvodom njihovih roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije