Društvo

Pratite nas na Google news

Donacija EU: U Sarajevo stigla oprema od 1,3 miliona evra za borbu protiv korone

Donacija EU: U Sarajevo stigla oprema od 1,3 miliona evra za borbu protiv korone
Foto: Srna | Donacija EU: U Sarajevo stigla oprema od 1,3 miliona evra za borbu protiv korone
Srna

SARAJEVO - EU je dopremila u Sarajevo donaciju u opremi namijenjenu za borbu protiv virusa korona vrijednu 1,3 miliona evra koja će narednih dana biti distribuirana bolnicama širom Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), a, između ostalog, sadrži 28 visokokvalitetnih respiratora, 20 ultrazvučnih aparata i 2.000 pulsnih uređaja za mjerenje nivoa kiseonika u krvi.

Oprema će, u skladu sa principima raspodjele koje je odobrio Savjet ministara, biti raspoređena zdravstvenim centrima u Doboju, Tuzli, Bihaću, Trebinju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Foči i Mostaru, odnosno bolnicama sa kapacitetima za intenzivnu njegu.

Isporuci opreme prisustvovali su šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Zatler je ocijenio da je riječ o značajnoj pomoći BiH u vrijeme kada raste broj zaraženih virusom korona i kada je prosjek godina oboljelih sve niži.

On je obećao da će EU, kao najveći trgovinski partner, donator i investitor u BiH, nastaviti da podržava BiH u borbi protiv virusa korona, za koji je istakao da ne poznaje granice, ni diskriminaciju.

"Nastaviću da obezbjeđujem ovakve vidove pomoći", rekao je novinarima Zatler i dodao da EU ostaje uz građane BiH.

Turkovićeva je zahvalila za vrijednu opremu i istakla da je riječ o sofisticiranim uređajima, gotovo najboljim koji se mogu naći na svjetskom tržištu, koji dolaze u BiH u vrijeme porasta broja oboljelih.

Prema njenim riječima, ova donacija je siguran znak da se BiH ozbiljno razmatra da bude punopravan član EU.

"Imamo ozbiljnu podršku EU, a sve ostalo je do nas", zaključila je Turkovićeva.

Donirana oprema nabavljena je u skladu sa standardima EU za javne nabavke putem projekta koji sprovodi UNDP BiH.

"UNDP je ponosan što je partner EU u pružanju strateške pomoći BiH u borbi protiv virusa korona", rekla je Nedera, ističući da je UNDP usmjeren i na oporavak posljedica koje je virus korona nanio ekonomiji i društvu.

Oprema koju je donirala EU narednih dana biće podijeljena zdravstvenim centrima širom BiH i dio je ukupne pomoći EU od sedam miliona evra za borbu BiH protiv virusa korona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije