Društvo

Donirano 2.200 vizira za zdravstvene ustanove u RS

Donirano 2.200 vizira za zdravstvene ustanove u RS
Foto: N.N. | Donirano 2.200 vizira za zdravstvene ustanove u RS

BANJALUKA - Na banjalučkom Mašinskom fakultetu danas je organizovano uručivanje 2.200 vizira za zdravstvene ustanove u Srpskoj donatora firme "Inmolt plast" iz Požege.

Šef Katedre za mehaniku i konstrukcije na Mašinskom fakultetu Milan Tica rekao je novinarima da je od 2.200 vizira koji su stigli u Srpsku Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci namijenjeno 1.000, a banjalučkom Domu zdravlja 300.

"Ostali dio se raspoređuje širom Srpske za sve ostale domove zdravlja, a nismo zaboravili ni zdravstvene ustanove u Federaciji BiH - Drvar, Grahovo, Petrovac i Glamoč", naveo je Tica.

On je naglasio da je ova donacija rezultat želje ovog fakulteta da bude zaštićen svaki zdravstveni radnik, a uz njih i portiri, vozači i policajci i svi koji dolaze u direktan kontakt sa potencijalno zaraženim virusom korona.

Tica je istakao da su viziri izrađeni tehnologijom brizganja plastike, koja omogućava visoku produktivnost i, u odnosu na tehnologiju tri de, brža je i višestruko kraća izrada.

"Alat za izradu ovih vizira su konstruisali studenti mašinstva koji su stipendisti firme `Inmolt` iz Požege, koja je i donator", rekao je Tica i istakao da su zahvaljujući, prije svega, humanosti vlasnika ove firme viziri stigli u Banjaluku.

On je istakao da su studenti mašinstva alat za izradu ovih vizira konstruisali i izradili u roku od 72 časa.

"Kad je montiran na mašinu i pušten u rad na njemu ide proizvodnja od 4.000 vizira dnevno", rekao je Tica i izrazio zadovoljstvo što je Mašinski fakultet uspio da obezbijedi tako veliku donaciju.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić istakao je da su viziri vrlo bitan dio zaštitne opreme osoblja UKC-a i da se uklapaju u strategiju ove zdravstvene ustanove da se spriječi da infekcija dođe do zaposlenih, kako bi što veći broj njih bio angažovan u borbi protiv virusa korona.

Đajić je pozdravio odluku Vlade Srpske da zdravstvenim radnicima jednokratno obezbijedi 1.000 KM, navodeći da je to veoma značajno budući da imaju, kako je rekao, i relativno male plate u odnosu na okruženje i Evropu.

"Isto tako to ima i motivaciono dejstvo, da nismo sami, da je država uz nas, da je rukovodstvo Srpske uz nas, i naravno, pojedinci i subjekti kao što je Mašinski fakultet. U ime radnika zahvaljujem Vladi i svim sponzorima i donatorima iz Srpske i inostranstva koji su do sada pomogli UKC", naglasio je Đajić.

On je rekao da je u Srpskoj od posljedica virusa korona umrlo 14 lica, te da se u UKC-u nalazi pet pacijenata sa teškom slikom koji se nalaze na respiratoru.

"Imamo tri pacijenta koji su negdje između toga da li će na respirator ili ne, imamo oko 90 pacijenata koji su pozitivni na virus korona, a leže na dvije lokacije UKC-a", naveo je Đajić.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da su viziri neophodni kao zaštitna oprema u svakodnevnom radu.

"Ova donacija će nam biti od velikog značaja zbog toga što je dio vizira koji već imamo pohaban poprilično usljed konstantne upotrebe i tretiranja dezinfikacionim sredstvima", navela je Todorovićeva.

I ona je istakla da je izuzetno značajna odluka Vlade Srpske da radnicima u zdravstvu bude obezbijeđeno 1.000 KM za sav trud uložen u borbi protiv virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije