Društvo

Pratite nas na Google news

Dovoljan broj respiratora na UKC-u, očekuju se i novi

Dovoljan broj respiratora na UKC-u, očekuju se i novi
Foto: Printscreen RTRS | Dovoljan broj respiratora na UKC-u, očekuju se i novi
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić izjavio je da Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske ima dovoljan broj respiratora, što govori da Srpska zasad ne može da doživi scenario nekih zemalja u kojima se čeka priključivanje na te uređaje.

"Očekujemo nove resporatore i potpuno smo spremnni za suočavanje i sa težim oblicima krize", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da su mnogi životi spaseni na Klinici za infektivne bolesti UKC-a, čime je pokazano da je Srpska odgovorila na izazov pojave virusa korona.

"To je svrha i smisao našeg postojanja i danonoćnog rada kao zdravstvenih radnika. Želim da pohvalim sve institucije, kao i infektologe i drugo osoblje koje disciplinovano radi na suzbijanju virusa. Disciplina, odgovornost i dobra strategija donose rezultate i što je najvažnije spasavaju živote", rekao je Stevandić.

Stevandić je podsjetio i da su neki pacijenti preminuli na UKC-u, ali u procentima koji nisu veći od onih u razvijenim zemljama.

On je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem i direktorom UKC-a Vladom Đajićem posjetio pacijente oboljele od virusa korona na Klinici za infektivne bolesti, kao i osoblje te klinike.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je da danas avionom stiže još jedan dio opreme za pokretnu bolnicu, kao i dva kamiona sa konstrukcijom, a kompletirana će biti polovinom aprila.

"Očekujemo još jedan avion sredinom aprila, pa ćemo tada kompletirati bolnicu", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da ima više lokacija na kojima je planirana montaža pokretne bolnice koju je nabavila Vlada Srpske, čije se kompletiranje očekuje polovinom aprila.

"Imamo dvije ili tri lokacije i montiraćemo je zavisno od potrebe. Lokacije u Banjaluci su poznate. Pratimo epidemiju, pa ćemo vidjeti kako ćemo u tom smjeru postupati", dodao je Šeranić.

On je dodao da treba razmišljati i o tome da za tu bolnicu treba obezbijediti priključke za vodu, struju i slično.

Šeranić je naglasio da Srpska, zasad, ima dovoljne kapacitete za liječenje pacijenata od korona virusa u Banjaluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije