Društvo

Pratite nas na Google news

Društvo crvenog krsta BiH: U korona-borbi utrošeno oko 1,5 miliona KM

Društvo crvenog krsta BiH: U korona-borbi utrošeno oko 1,5 miliona KM
Foto: Srna | Društvo crvenog krsta BiH: U korona-borbi utrošeno oko 1,5 miliona KM
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Za borbu protiv epidemije virusa korona u BiH Društvo crvenog krsta BiH utrošilo je za 50 do 70 dana oko 1,5 miliona KM, novca i materijalno-tehničkih sredstava, dok je budžetom institucija BiH za rad ovog crvenog krsta izdvojeno svega 150.000 KM, izjavio je generalni sekretar Društva Rajko Lazić.

Lazić je prije sjednice Skupštine Društva rekao da ove brojke pokazuju da je samo u odgovoru na kovid-19 Društvo dalo 10 puta veći doprinos BiH i njenim građanima, nego što su izdvojena sredstva za njegov rad.

"Imali smo 40.000 građana BiH koji su se javili organizacijama crvenog krsta da budu korisnici pomoći Crvenog krsta i javnih kuhinja", izjavio je Lazić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je odgovor na virus korona stalna aktivnost kojom će se baviti Crveni krst BiH u ovoj godini, te da se sačinjava plan kako bi bila obezbijeđena materijalno-tehnička, ali i zaštitna sredstva za narednu godinu, što će biti neophodno, jer sve govori da je situacija sa virusom ozbiljna.

Lazić je istakao doprinos svih volontera Društva, za koje je rekao da su se nesebično zalagali da pomognu svim ljudima koji su bili u stanju potrebe, te dodao da su to činili i ostali članovi ove humanitarne organizacije.

"Mi smo uz pomoć naših partnera, prije svega Međunarodnog komiteta crvenog krsta, Međunarodne federacije crvenog krsta kao i nacionalnih društava koja djeluju u BiH, kao što su iz Švajcarske, Turske, obezbijedili zaštitna sredstva, prevashodno za naše osoblje i volontere, kako bi imali bezbjednosnu liniju u pružanju pomoći građanima BiH", rekao je Lazić.

Govoreći o redovnim aktivnostima kao što je rad javnih kuhinja, Lazić je rekao da je Društvo u prošloj godini podijelilo oko dva miliona obroka građanima BiH, ali i migrantima u zemlji.

On je rekao da se povećava broj korisnika javnih kuhinja u BiH, te pozvao donatore i sve nivoe vlasti da pomognu lokalnim zajednicama u kojima rade javne kuhinje, kako bi se njihovim korisnicima obezbijedio barem jedan obrok.

"Društvo je u prošloj godini ostvarilo prihod 1,96 miliona KM i samo je pet odsto od tog iznosa novac koji izdvaja BiH, a sve ostalo je zahvaljujući našim programskim aktivnostima", istakao je Lazić, te dodao da su rashodi išli prema programskim aktivnostima i pomoći najugroženijem stanovništvu u zemlji.

Prema njegovim riječima, Društvo je prinuđeno da traži donatore i programe kojima će obezbijediti nesmetano funkcionisanje društva s ciljem pomoći građana BiH, samim tim što su mu osnovni izvori prihodi od obuke budućih vozača u vrijeme epidemije virusa korona bili uskraćeni.

Lazić je izrazio nadu da će svi nivoi u BiH prepoznati rad Crvenog krsta, te finansijski podržati njegovo funkcionisanje, a s ciljem pomoći građanima BiH, ali i svim drugim koji su u zemlji.

Predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta BiH Husein Kličić koji dolazi sa prostora Unsko-sanskog kantona (USK) rekao je da se 80 odsto migranata nalazi na području tog kantona.

"Struktura crvenog krsta u BiH uključena je u svih pet kampova na prostoru USK-a, gdje se vrši priprema i isporuka obroka za 3.500 migranata koji se nalaze unutar privremenih kampova", rekao je Kličić.

Prema njegovim riječima, Društvo, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, migrantima pruža pomoć ne samo u higijenskim i paketima sa hranom, već i psiho-socijalnu podršku.

"Kriza sa virusom korona pogodila je i otežala rad volonterima u migrantskoj kampovima", rekao je Kličić, te naglasio da postoje karantini u svakom privremenom centru za povratnike migrante, tako da je kontrola migranata, kada je riječ o kovidu-19 na visokom nivou.

On je istakao da za sada nema zaraženih, što je jako bitno s obzirom da je riječ o velikoj mogućnosti žarišta ukoliko bi se pojavio virus unutar kampova, te dodao da je Crveni krst učinio sve da zaštiti i svoje volontere koji rade u kampovima.

"Očekujemo da se poboljša koordinacija unutar BiH, jer smo mi istinski partner zemlji i međunarodnim organizacijama na ovom zadatku", naglasio je Kličić.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije