Društvo

Dvije trećine medicinara imaju antitijela na kovid-19

Dvije trećine medicinara imaju antitijela na kovid-19
Foto: Dražan Pozderović | Dvije trećine medicinara imaju antitijela na kovid-19
Anja Matarugić

BANJALUKA, FOČA - Čak 68 odsto medicinskih radnika koji rade u domovima zdravlja širom Srpske ima antitijela na virus korona.

Podaci su ovo međufaze serološkog ispitivanja, koja se počela sprovoditi u aprilu ove godine.

Tokom ove međufaze nacionalne studije seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koju su zajedno sproveli Institut za javno zdravstvo RS i medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, testirano je 1.100 medicinskih radnika zaposlenih na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Prva faza ove studije počela je u novembru prošle godine, a prema rezultatima, na oko 1.300 ispitanih građana Srpske, kod oko 35 odsto su pronađena antitijela na kovid-19.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča, u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao je da u nekim sredinama kao što su Banjaluka i Gradiška procenat medicinara koji su razvili antitijela ide i do 80 odsto.

"Procenat se kreće od 40 do 80 odsto u zavisnosti od mjesta do mjesta. U Banjaluci i Gradišci je dosta velik procenat i kreće se oko 80 odsto", rekao je Bokonjić.

Dodao je da se početak druge faze seroloških ispitivanja očekuje početkom juna.

Naveo je da će uzorak u drugoj fazi seroloških ispitivanja biti dosta veći nego što je to bio slučaj u prvoj fazi ispitivanja.

"Uzorak će u drugoj fazi biti oko 5.000 učesnika. Ponovo ćemo koristiti metodu slučajnog, randomizovanog, uzorka", kazao je Bokonjić.

Istakao je da čekaju da im od Svjetske zdravstvene organizacije stignu antitijela da bi mogli započeti drugu fazu ispitivanja.

Značaj ove studije, koju zajedno sprovode medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči i Institut za javno zdravstvo RS, ogleda se u tome da će dati uvid u prokuženost stanovništva virusom korona, te odgovoriti na pitanje koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta.

Drugim riječima, kada se završi ovo ispitivanje, dobiće se uvid koliko je ljudi preboljelo koronu, neki građani nisu ni bili svjesni da su zaraženi, jer su bili asimptomatski prenosnici virusa.

Kada je riječ o novim dozama vakcina protiv virusa korona, na sarajevski aerodrom juče je stiglo dodatnih 31.500 doza "Pfizerovih" vakcina.

Ovaj novi kontingent vakcina namijenjen je za potrebe stanovništva FBiH.

Naime, tokom ove i sljedeće sedmice u BiH bi trebalo da bude isporučeno 100.000 vakcina kroz Kovaks i EU mehanizam.

Nakon što je u ponedjeljak stiglo 43.290 doza "Pfizerovih" vakcina, danas se očekuje isporuka još 32.760 doza istog proizvođača.

Do kraja maja očekuje se isporuka 81.600 doza vakcine "AstraZenece" putem Kovaks mehanizma, u dvije alokacije od po 40.800 doza.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije