Društvo

Dvije trećine medicinara imaju antitijela na kovid-19

Dvije trećine medicinara imaju antitijela na kovid-19
Foto: Dražan Pozderović | Dvije trećine medicinara imaju antitijela na kovid-19

BANJALUKA, FOČA - Čak 68 odsto medicinskih radnika koji rade u domovima zdravlja širom Srpske ima antitijela na virus korona.

Podaci su ovo međufaze serološkog ispitivanja, koja se počela sprovoditi u aprilu ove godine.

Tokom ove međufaze nacionalne studije seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koju su zajedno sproveli Institut za javno zdravstvo RS i medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, testirano je 1.100 medicinskih radnika zaposlenih na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Prva faza ove studije počela je u novembru prošle godine, a prema rezultatima, na oko 1.300 ispitanih građana Srpske, kod oko 35 odsto su pronađena antitijela na kovid-19.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča, u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao je da u nekim sredinama kao što su Banjaluka i Gradiška procenat medicinara koji su razvili antitijela ide i do 80 odsto.

"Procenat se kreće od 40 do 80 odsto u zavisnosti od mjesta do mjesta. U Banjaluci i Gradišci je dosta velik procenat i kreće se oko 80 odsto", rekao je Bokonjić.

Dodao je da se početak druge faze seroloških ispitivanja očekuje početkom juna.

Naveo je da će uzorak u drugoj fazi seroloških ispitivanja biti dosta veći nego što je to bio slučaj u prvoj fazi ispitivanja.

"Uzorak će u drugoj fazi biti oko 5.000 učesnika. Ponovo ćemo koristiti metodu slučajnog, randomizovanog, uzorka", kazao je Bokonjić.

Istakao je da čekaju da im od Svjetske zdravstvene organizacije stignu antitijela da bi mogli započeti drugu fazu ispitivanja.

Značaj ove studije, koju zajedno sprovode medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči i Institut za javno zdravstvo RS, ogleda se u tome da će dati uvid u prokuženost stanovništva virusom korona, te odgovoriti na pitanje koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta.

Drugim riječima, kada se završi ovo ispitivanje, dobiće se uvid koliko je ljudi preboljelo koronu, neki građani nisu ni bili svjesni da su zaraženi, jer su bili asimptomatski prenosnici virusa.

Kada je riječ o novim dozama vakcina protiv virusa korona, na sarajevski aerodrom juče je stiglo dodatnih 31.500 doza "Pfizerovih" vakcina.

Ovaj novi kontingent vakcina namijenjen je za potrebe stanovništva FBiH.

Naime, tokom ove i sljedeće sedmice u BiH bi trebalo da bude isporučeno 100.000 vakcina kroz Kovaks i EU mehanizam.

Nakon što je u ponedjeljak stiglo 43.290 doza "Pfizerovih" vakcina, danas se očekuje isporuka još 32.760 doza istog proizvođača.

Do kraja maja očekuje se isporuka 81.600 doza vakcine "AstraZenece" putem Kovaks mehanizma, u dvije alokacije od po 40.800 doza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije