Društvo

Ekolozi zabrinuti zbog zagađenja iz TE Stanari

Ekolozi zabrinuti zbog zagađenja iz TE Stanari
Ekolozi zabrinuti zbog zagađenja iz TE Stanari

BANJALUKA - Centar za životnu sredinu iz Banjaluke tvrdi da analiza usklađenosti projekta Termoelektrane (TE) Stanari s direktivama Evropske unije (EU) pokazuje da on nije u skladu s četiri evropske direktive, te da su navedene emisije zagađenja dva do 10 puta više od propisanih u zakonskim regulativama EU.

-Studija takođe navodi da su promjene projekta, koje su izvršene u vremenu između izdavanja ekološke dozvole do danas, toliko značajne da zahtijevaju novu studiju uticaja na životnu sredinu, saopšteno je danas iz ovog ekološkog udruženja.

Podsjećaju da je Ministarsko vijeće Energetske zajednice, 24. oktobra 2013. donijelo odluku da zemlje članice Energetske zajednice  uključujući Bosnu i Hercegovinu, moraju primijeniti relevantne dijelove Direktive o emisijama iz industrijskih postrojenja (IED) do 2018. godine na termoelektranama koje su ekološku dozvolu dobile poslije 7.januara 2013. godine ili koje su sa radom počele nakon 7. januara 2014 (TE Stanari spada u drugu kategoriju).

-Ovo znači da će izgradnja TE Stanari s tehnologijom koja nije u skladu sa ovom direktivom rezultirati dodatnim troškovima veoma skupih prepravki, da bi bila u skladu sa direktivom prije 2018. godine, navode iz ovog centra.

Centar za životnu sredinu dodaje i da je direktiva o velikim ložištima (LCP) obavezujuća za Bosnu i Hercegovinu zbog odredbi u članovima 15. i 16. Ugovora o Energetskoj zajednici, a čiji je potpisnik i BiH.

Ovi članovi ugovora nalažu da izgradnja i rad termoelektrana u BiH mora biti u skladu sa direktivom o velikim ložištima te navode da je zaključak da je ekološkom dozvolom omogućen nivo zagađenja za TE Stanari dva do tri  puta viši od onog propisanog LCP direktivom.

Ekološka dozvola za TE Stanari ne navodi očekivanu efikasnost postrojenja, ali je ukupna efikasnost objavljena na internet stranici kompanije koja sprovodi projekat – EFT i iznosi 38,5 posto.

-To znači da će efikasnost iznositi oko 34 posto. Međutim, za tehnologiju sagorjevanja lignita, kakva će biti primjenjena u Stanarima (sagorjevanje u cirkulacionom fluidizovanom sloju), u najboljim raspoloživim tehnikama očekuje se efikasnost iznad 40 posto. Ovo znači da će TE Stanari emitovati relativno veliku emisiju zagađujućih materija po jedinici proizvedene električne energije, takođe se navodi u saopštenju.

Zbog ovih i drugih činjenica, u Centru smatraju da promjene tehnologije za TE Stanari zahtijevaju izradu nove studije uticaja na životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije