Društvo

"Električni orgazam" i "Piloti" zatvorili 12. "Weekend Media Festival"

"Električni orgazam" i "Piloti" zatvorili 12. "Weekend Media Festival"
Foto: N.N. | "Električni orgazam" i "Piloti" zatvorili 12. "Weekend Media Festival"

ROVINJ - Dvanaesto izdanje "Weekend Media Festivala", najvećeg regionalnog festivala komunikacija, završeno je u nedjelju, a više od 5.000 učesnika je tokom trodnevnog održavanja imalo priliku da uživa u preko 50 predavanja, panela, prezentacija i radionica koje je održalo više od 150 govornika iz cijelog svijeta.

Novinari, komunikatori, poznati iz svijeta filma i muzike na mnogobrojnim radionicama i panel diskusijama raspravljali su o aktuelnim društvenim temama.

Ovogodišnji "Weekend Media Festival" počeo je izuzetnim nastupom riječke grupe "Let3", a završio se u duhu osamdesetih godina prošlog vijeka koncertom apsolutnih vladara novog vala, beogradske grupe "Električni orgazam".

Iako je na dodjeli "Emy" nagrada, koja je održana u nedjelju u Los Anđelesu, glumac Brajan Kranston, koji je otvorio dodjelu, naglasio kako televizija nikada nije bila veća, nikada nije značila više i nikad nije bila ovako prokleto dobra, tokom dvanaestog festivala komunikacija panelisti iz regiona ponovo su pokušali da odgovore na pitanje: "Da li su društvene mreže pokorile tradicionalne medije?"

Panel diskusija "Povratak otpisanih ili kako doživjeti stotu", na kojoj se raspravljalo o budućnosti televizije te dolazi li konačan kraj ere televizije kao dominantnog medija, ugostila je Željka Mitrovića (Pink), Pavela Vrabeca (Pro Plus) i Dražena Mavrića (Nova TV).

"Televiziju sahranjuju već deset godina. A u tih deset godina mi smo udvostručili profite i mogu reći da polako počinjem uživati u toj sahrani", rekao je Mitrović.

Najveći hrvatski komunikacijski stručnjaci i politički novinari raspravljali su o tome šta očekuju od predsjedničkih izbora na panelu "Svi predsjednikovi ljudi". Andrija Jarak istakao je da bi ovo mogla biti najdosadnija kampanja do sada te da postoje četiri teme koje pale Hrvate, a to su partizani, ustaše, mito i korupcija. Nakon panela dodijeljen je "Megafon 2019" za najboljeg hrvatskog političkog piarovca, a nagradu je dobio Marko Milić iz Kancelarije predsjednika Vlade.

Paneli su se dotakli i štampanih medija te se raspravljalo na temu novinskih naslovnica i zašto su one važne.

Na panelu "Dobra naslovnica je dobra naslovnica" raspravljali su glavni urednici štampanih medija iz Hrvatske - Goran Gavranović, Slovenije - Robert Boteri i Srbije - Veljko Lalić.

"Dobra naslovnica jednim sedmičnim novinama može povećati prodaju za 50 odsto. U dnevnom listu poput '24 sata', naslovnica povećava prodaju za pet ili deset odsto, a nekada je to bilo i do 30", otkrio je glavni urednik "24 sata" Goran Gavranović.

Najposjećeniji ovogodišnji panel bio je "Ko to tamo peva: Novi val glazbenih trendova u regiji", gdje se raspravljalo o novom muzičkom žanru te kombinaciji folka i hip-hopa, koji je pokorio cijelu regiju. Na panelu su učestvovali Severina, Tonči Huljić, Relja Milanković Reksona i Stefan Đurić Rasta.

"Postoji samo jedno generalno pravilo, da na početku i na kraju sve završi na nečemu što zovemo folk. Možemo se mi s time sprdati, ali postoji nešto što je zapisano u DNK ovih prostora", kazao je Huljić i zaključio kako ljudi u Srbiji žive za muziku, a u Hrvatskoj žele živjeti od muzike.

Još jedan panel koji je završio ovacijama publike bio je "Djeca i digitalno doba: Kako igrom razvijati djetetov IQ", koji je vodio Ranko Rajović, najveći stručnjak u regiji za pitanje odgoja djece i saradnik UNICEF-a na projektu ranog podsticanja intelektualnog razvoja djece.

Rajović je iznio niz primjera kako treba mijenjati metode učenja i koristiti one u kojima ne ograničavamo djecu poručujući im da je nešto nemoguće.

"Pokvarili smo im čak i rođendane. Nekada se iščekivalo i otkrivalo, danas im neko kaže: 'Evo ti 50 eura pa sam kupi poklon.' Ono iščekivanje kada se odmotava papir s poklona, to je djetinjstvo", kazao je Rajović.

Izložba

"FOX Networks Group Hrvatska" na ovogodišnjem "Weekend Media Festivalu" organizovao je izložbu pod nazivom "National Geographic: Women - A century of change", kojom slavi snažne, hrabre i ustrajne žene svih svjetskih kultura i naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije