Društvo

"Elektrounion" bi mogao ostati bez zgrade, JP "Putevi RS" očekuje isplatu

"Elektrounion" bi mogao ostati bez zgrade, JP "Putevi RS" očekuje isplatu
"Elektrounion" bi mogao ostati bez zgrade, JP "Putevi RS" očekuje isplatu

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Ukoliko firma "Elektrounion" iz Istočnog Sarajeva ne bude imala 3,4 miliona KM da vrati JP "Putevi RS", ovo javno preduzeće predložiće da preko stambeno-poslovne zgrade u Istočnom Novom Sarajevu naplati svoje potraživanje.

Podsjećanja radi, "Elektrounion", kao društvo sa ograničenom odgovornošću, od JP "Putevi RS" po osnovu rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH (KRŽ) naplatio je 3,4 miliona KM. Rješenje KRŽ doneseno je po osnovu tendera na kojem "Elektrounion" praktično nije ni učestvovao, jer je samo podigao tendersku dokumentaciju, a ponudu nikada nije dostavio.

"'JP Putevi RS' podnijelo je prijedlog za protivizvršenje Sudu BiH radi povrata novca, koji je u izvršnom postupku 'Elektorunion' naplatio. Prijedlogom za protivizvršenje predložena je pljenidba novčanih sredstava sa računa 'Elektrouniona', te ukoliko isti ne budu imali dovoljno novca za namirenje duga, JP 'Putevi' će predložiti da se protivizvršenje provede na nepokretnoj imovini kojom raspolažu u vidu stambeno-poslovne zgrade u Istočnom Novom Sarajevu", rekli su u JP "Putevi RS".

Povodom zahtjeva "Puteva RS" da im se vrati novac u "Sudu BiH", u srijedu je održano ročište na kojem je "Elektrounion" osporio prijedlog za protivizvršenje istovremeno postavivši prijedlog za odgađanje izvršenja.

"Nakon održanog ročišta Sud BiH odlučiće o svim prijedlozima, kako JP 'Putevi RS' tako i 'Elektrouniona'", rekli su u "Putevima RS".

Inače "Elektrounion" iz Istočnog Novog Sarajeva na poprilično čudan način došao je do miliona KM iz JP "Putevi RS", zbog čega je i Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu. Tokom te istrage nedavno su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili Dragana Vukajlovića, člana Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, te Duška Lazarevića, direktora preduzeća "Elektrounion".

Nakon saslušanja Vukajlović i Lazarević pušteni su na slobodu.

Cijela priča o sumnjivoj naplati 3,4 miliona KM od JP "Putevi RS" počela je još 2012. godine, kada je raspisan tender za održavanje puteva vrijedan preko 30 miliona KM. "Elektrounion" tada preuzima tendersku dokumentaciju, ali odmah nakon toga ulaže prigovor na uslove tendera, a na sam dan otvaranja ponuda traži zaustavljanje čitavog postupka, što nije urađeno, jer tadašnji rukovodioci JP "Putevi RS" navodno nisu znali šta predstavnik "Elektrouniona" traži. 

Nakon toga "Elektrounion" se žali Kancelariji za razmatranje žalbi koja JP "Putevi RS" nalaže da obustavi postupak do njihove konačne odluke, a s obzirom na to da u roku od 15 dana nisu donijeti tu odluku, JP "Putevi RS" posao dodjeljuje firmi "Romanijaputevi" i od tada počinje pravna zavrzlama koja još nije završena.

Nakon što "Romanijaputevi" dobijaju posao, KRŽ taj postupak poništava u cijelosti, JP "Putevi RS" podnosi tužbu Sudu BiH sa zahtjevom da se rješenje KRŽ stavi van snage, što sud i čini, ali predmet vraća ponovo KRŽ na ponovno odlučivanje. Poslije ponovljenog postupka KRŽ donosi istu odluku i istovremeno usvaja zahtjev "Elektrouniona" za naknadu štete, nakon čega ova firma pokreće postupak prinudne naplate, a Sud BiH blokira račun JP i "Elektrounionu" se isplaćuju 3,4 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije