Društvo

Pratite nas na Google news

Epidemiolog: HNK najvjerovatnije već stekao imunitet na koronu

Epidemiolog: HNK najvjerovatnije već stekao imunitet na koronu
Foto: Anadolija | Epidemiolog: HNK najvjerovatnije već stekao imunitet na koronu
N.N.

MOSTAR - Hercegovačko-neretvanski kanton, koji je žarište virusa korona u Federaciji BiH, prema broju zaraženih i oporavljenih osoba je najvjerovatnije već stekao imunitet na kovid-19.

Ove je u razgovoru za Klix.ba rekao šef epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK Erdin Alajbegović.

"Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo do vrlo zanimljive činjenice, da je na području HNK nakon 103 dana od pojave Covid-19 broj oporavljenih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Covid-19", pojašnjava nam Alajbegović.

On ističe kako se u svim zemljama svijeta pa tako i kod nas prilikom donošenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti koristi epidemiološko modeliranje. U svom radu on se, kako naglašava, koristio SIRE epidemiološkim modelom kako bi utvrdio učinak mjera, kao i trenutno stanje u širenju Covid-19.

U predstavljenim grafikonima navodi vidljiv broj novozaraženih i procenat osoba koje su došle u kontakt sa Covid-19 i stekle imunitet, nakon čega je vidljivo i da dolazi do prestanka širenja bolesti.

"Činjenicu da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba pozitivnih na Covid-19, ali bez simptoma, jer osobe koje su u prethodnom periodu prebolovale bolest, zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćale ljekaru", pojasnio je Alajbegović.

Dodaje da se mali broj osoba s općim infektivnim simptomima, koji se trenutno registruje, može pripisati nespecifičnosti PCR testa, jer kao što je poznato, PCR na kovid-19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica i virusa.

"Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet, u narednom periodu bi trebala nagnati donosioce mjera da urade detaljniju analizu broja oboljelih po opštinama kako bi mogli izdvojiti područja sa stečenim imunitetom i na koja u narednom periodu ne bi trebalo primjenjivati mjere za sprečavanje širenja Covid-19", zaključio je Alajbegović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije