Društvo

Epidemiološka situacija pogoršana: Trajanje izolacije isto i sa četvrtom dozom

Epidemiološka situacija pogoršana: Trajanje izolacije isto i sa četvrtom dozom
Foto: Pixabay/geralt | Epidemiološka situacija pogoršana: Trajanje izolacije isto i sa četvrtom dozom

BANJALUKA - Rast broja zaraženih virusom korona u BiH koji se bilježi posljednjih sedmica, kao i uvođenje četvrte doze vakcine, ponovo je aktivirao pitanje trajanja izolacije, te su građani još jednom u nedoumici koliko dugo treba da borave u karantinu.

Naime, prema posljednjem epidemiološkom izvještaju, u BiH je registrovano sve više osoba pozitivnih na virus korona, što predstavlja značajan skok broja novih slučajeva zaraze u odnosu na raniji period. Takođe, evidentirani su i smrtni slučajevi.

Iako je u BiH počela primjena i četvrte doze vakcina za virus korona, odnosno druge buster doze, koja je preporučena prije svega kоd umјеrеnо i tеškо imunоkоmprоmitоvаnih оsоbа, osoba starijih od 60 godina i zdravstvenih radnika, period trajanja izolacije je i dalje nepromijenjen.

Kako su za "Nezavisne novine" potvrdili u Institutu za javno zdravstvo RS, ni uvođenje četvrte doze vakcina nije promijenilo period trajanja karantina kako za osobe koje su pozitivne na virus korona, tako i za one koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

"Osobe koje su vakcinisane sa dvije ili više doza vakcine protiv kovida-19, a bile su u kontaktu sa kovid-19 potvrđenim ili vjerovatnim slučajem, ne podliježu mjeri karantina. Daje im se uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana", naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da osobe koje su vakcinisane sa dvije ili više doza, a kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, podliježu mjeri karantina u trajanju od sedam dana.

"Osobe koje nisu vakcinisane, a kod kojih je potvrđen kovid-19 podliježu mjeri izolacije u trajanju od 10 dana", rekli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako je za "Nezavisne novine" kazao Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, kada je riječ o periodu trajanja samoizolacije u FBiH takođe sve je ostalo isto.

"Zasad nije ništa mijenjano, iako se sada uglavnom zaraženi pacijenti brže oporavljaju i postanu negativni, ali se zvanično ništa nije mijenjalo", rekao je Drljević.

Kako su naveli u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, period samoizolacije za osobe kod kojih je virus korona potvrđen, a vakcinisani su sa dvije ili više doza je sedam dana, dok je kod osoba koje nisu vakcinisane 10 dana.

"Bliski kontakti koji su cijepljeni sa dvije ili buster dozom ne idu u samoizolaciju, a osobe koje su necijepljene ili nisu u potpunosti cijepljene idu u samoizolaciju sedam dana", naveli su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Nadalje su naveli da osobe koje su u posljednja četiri mjeseca preboljele kovid, a bile su u kontaktu sa zaraženima, ne idu u izolaciju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije