Društvo

Ergela "Vučijak" s radošću očekuju ždrebad, ali i nove projekte

Ergela "Vučijak" s radošću očekuju ždrebad, ali i nove projekte
Foto: Arhiva | Ergela "Vučijak" s radošću očekuju ždrebad, ali i nove projekte

PRNJAVOR - U ergeli trenutno imamo 115 grla, a s obzirom na to da je počelo ždrijebljenje, broj konja se stalno povećava, te tokom ove godine očekujemo oko 20 prinova.

Rekao je ovo za "Nezavisne novine" Miroslav Milanković, direktor Ergele "Vučijak" kod Prnjavora, koji je naveo da nema mnogo stvari na koje se trenutno mogu žaliti te da s radošću očekuju ždrebad, ali i nove projekte koji su najavljeni za ovu godinu. Da se ova ergela, koja je prije nekoliko godina bila pred zatvaranjem, oporavlja potvrdio je Milanković, navodeći da su došli do pozitivne nule.

"Došli smo do pozitivne nule i idemo naprijed, dosta toga je urađeno", rekao je on. Dodao je da su sve obaveze nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Vlade RS ispoštovane te da zahvaljujući njima ova ergela opstaje i radi.

"Imamo i dovoljno hrane i konja. Tu je sve, kako bi naš narod rekao, kako Bog zapovijeda", kazao je Milanković, navodeći da nedostatak adekvatnih prostora za smještaj konja predstavlja najveći problem. Da bi se i taj problem uskoro mogao riješiti potvrdio je Milanković jer tokom ove godine planiraju i nove projekte te da nadležno ministarstvo ima u planu rekonstrukciju dvije štale na prostoru ergele.

"Fali nam mehanizacija, a takođe i radne snage", kazao je Milanković, pojašnjavajući da im treba ljudi koji imaju licencu za rad s konjima. "Želimo da osnujemo konjički klub i da se više posvetimo radu s konjima. Imamo dosta konja, koji se daju jahati i prezati, ali nam fali ljudstva", rekao je Milanković.

Da je u planu rekonstrukcija dvije štale na prostoru ergele za "Nezavisne novine" je potvrdio Mladen Stojanović, načelnik Odjeljenja za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, za koje će biti izdvojeno oko 800.000 KM.

"Izvršićemo rekonstrukciju i adaptaciju postojećih objekata te ćemo prilagoditi tehnologiju. Mi smo planirali iz sredstava partner fonda prvo izvršiti rekonstrukciju objekta za kobile i pastuve, što je manji finansijski zahtjev od oko 200.000 do 300.000 KM", naveo je Stojanović. Dodao je da bi se nešto zahtjevniji finansijski projekat odnosio na štalu za ostali dio ergele, podmladak i druge konje, za šta bi, prema planovima, trebalo da bude izdvojeno oko 500.000 KM. Istakao je da je u planu prodaja nekretnine koja je u vlasništvu ove ergele, a sav novac od prodaje bi bio uložen u rekonstrukcije štala.

"Mi u prvoj gradskoj zoni u Prnjavoru imamo nekretninu, sa pripadajućom neizgrađenom površinom, oko 640 kvadrata, koja je u vlasništvu JU Ergela 'Vučijak', koju planiramo staviti na javnu licitaciju, a novac koji dobijemo od prodaje ovog objekta uložićemo u samu rekonstrukciju objekata ergele", kazao je Stojanović, dodajući da je ovaj objekat ranije bio na licitaciji dva puta, ali da se odustalo od prodaje zbog tehničkih razloga.

"Prema našim planovima, ovaj objekat bi na licitaciju trebalo da ode u prvoj dekadi februara, a početna cijena će biti oko 250.000 KM", rekao je Stojanović za "Nezavisne novine", dodajući da imaju i ideju da se kroz javno-privatno partnerstvo jedna površina ergele ponudi u svrhu otvaranja hotela ili motela.

Podsjeća da je nakon likvidacije AD "Vučijak" odlukom Vlade Srpske osnovana Javna ustanova Ergela "Vučijak", s ciljem staranja i očuvanja genetskog potencijala lipicanske rase konja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije