Društvo

Fond solidarnosti odobrio 66 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu

Fond solidarnosti odobrio 66 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu
Foto: Jelena Đurđević | Fond solidarnosti odobrio 66 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu

BANJALUKA - Najveći benefit mi je kada mi se roditelji jave i pošalju video-zapis djeteta koje je stabilno, oporavlja se i onako nasmijano mi maše, kazala je Jasminka Vučković, vršilac dužnosti direktora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

"Većeg zadovoljstva od ovog nema, jer u tom trenutku, kada vidim da je neko dijete dobro, zaboravim na sve papire, obaveze i probleme koje imam", istakla je Vučkovićeva na konferenciji o radu ovog fonda.

Prema njenim riječima, Fond solidarnosti je dosad odobrio ukupno 66 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu, a radi se o 57 djece, jer je za četvoro njih liječenje produžavano više puta.

Istakla je da je za liječenje djece u inostranstvu Fond uplatio oko 1.800.000 maraka te da su djeca upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

Na računima Fonda trenutno se nalazi oko 5.300.000 KM.

"Majka koja je putem Fonda odvela dijete na liječenje u inostranstvo mi je ispričala da je tamo srela majke iz FBiH i Crne Gore čija djeca nemaju mogućnost da se liječe na ovaj način, te da je tada shvatila koji je značaj Fonda", navela je Vučkovićeva.

Rekla je da Komisija i Upravni odbor Fonda nisu dali prijedlog za odobravanje 12 zahtjeva, jer se, kako ističe, radi o zahtjevima za koje je ustanovljeno da nisu iscrpljene sve mogućnosti liječenja u ustanovama s kojima FZO RS ima potpisan ugovor i drugim vrstama zahtjeva za koje ovaj fond nije nadležan.

"Zbog interesovanja penzionera da uplaćuju doprinos za Fond solidarnosti upućena je inicijativa Fondu PIO RS, kao i Udruženju penzionera RS, da se i najstarijoj populaciji omogući da, ako žele, mogu dio svoje penzije izdvajati za Fond", rekla je Vučkovićeva.

Naglasila je da su u svim filijalama Fonda PIO dostupni obrasci koje penzioneri, po svojoj želji, mogu da popune i navedu iznose koje žele da daju za Fond, a već sada više od stotinu njih je na ovaj način odlučilo da da svoj doprinos.

Kako je kazala, svim bankama s kojima Fond sarađuje upućena je inicijativa da se uplate za Fond solidarnosti oslobode provizije.

"Nova banka je odmah odgovorila pozitivno i ukinula proviziju na sve gotovinske i bezgotovinske uplate za Fond koje se uplaćuju preko računa ove banke, a imamo nagovještaj da bi to mogle da urade i druge banke", pojasnila je Vučkovićeva.

Podsjetila je da su djeca koja pohađaju UDAS-ovu školu slikanja pripremala pisma podrške za djecu koja se nalaze na liječenju, a takođe su novogodišnjim čestitkama svoj doprinos dali i polaznici Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, kao i Udruženja psihologa RS, koje će djeci i roditeljima pružati psihološku pomoć.

Izjavila je da je dosad ovaj fond imao i određen broj anonimnih donatora.

Ljiljana Labović, direktorica Dječijeg pozorišta RS, najavila je saradnju između Fonda i ovog pozorišta.

"Vrlo sam zahvalna na prilici da upravo 'Medvjedić Timotej' bude predstava koja može da pomogne djeci. Premijera ove predstave će biti poklon svoj djeci", kazala je Labovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije