Društvo

"Gnijezdo" za ljepše i veselije odrastanje

"Gnijezdo" za ljepše i veselije odrastanje
Foto: Jelena Đurđević | "Gnijezdo" za ljepše i veselije odrastanje

BANJALUKA - Centar za podršku djeci i porodici "Gnijezdo" u Karanovcu, koji je prije mjesec otvorila "IN fondacija" u prostorijama OŠ "Milan Rakić", ima oko 20 stalnih korisnika, uglavnom djece od drugog do sedmog razreda, koji uz stručnu podršku svoje vrijeme nakon nastave kvalitetno provode u ovom dnevnom centru.

Osim što pišu zadaću i uče, djeca u ovom prostoru kroz igru i kreativne radionice crtaju, slikaju, glume i vježbaju.

Maša Mirković, projektna službenica u "IN fondaciji", kaže da je cilj ovog dnevnog centra, jednog od 15 takvih u BiH, da se djeci od šest do 15 godina pruži podrška u odrastanju te da se stvori nulta tolerancija na nasilje u životima djece.

"Ovakve centre otvaramo u manjim zajednicama i naseljima, gdje su djeca na neki način izolovana i nemaju vannastavnih aktivnosti", rekla je Mirkovićeva.

Dodaje da je ovo prvi centar koji se, osim na usluge koje pruža djeci, fokusira i na rad s roditeljima.

"Roditeljima pružamo savjetodavnu podršku ako je zatraže. Uskoro želimo napraviti radionice za roditeljske vještine i pozitivno roditeljstvo, roditeljstvo bez upotrebe nasilja", rekla je Mirkovićeva.

Ističe da se sve aktivnosti u Centru rade prema afinitetima djece te da planiraju unaprijediti usluge.

"Treba da pokrenemo muzičke i sportske radionice. Takođe, pravićemo predstave. Želimo da djeca ovdje svoje vrijeme provedu kvalitetno", objasnila je Mirkovićeva.

Nataša Kovačević, koordinator aktivnosti u "Gnijezdu", kaže da im djeca ukazuju puno povjerenja te da s njima dijele čak i svoje tajne.

"Zanimljivo je da nam sada djeca dođu i za vrijeme odmora samo da nam kažu koju su ocjenu dobili. Pričaju nam o tome šta ih muči, kakvu porodičnu situaciju imaju kod kuće i, naravno, ko im je simpatija", kroz smijeh priča Kovačevićeva.

Da vrijeme provedeno u ovom centru pozitivno utiče na djecu, potvrđuju i roditelji koji imaju pozitivne reakcije na njegov rad.

Danijela Kurušić, koordinator u "Gnijezdu", kaže da su roditelji i nastavnici primijetili pozitivne promjene na djeci koja dolaze u Centar.

"Roditelji kažu da djeca kada dođu kući često pričaju o svojim aktivnostima u 'Gnijezdu' te da stiču pozitivne navike koje kroz igru nauče s nama", rekla je Kurušićeva.

Desetogodišnja djevojčica koja redovno poslije nastave dolazi u dnevni centar kaže da rado u njemu provodi vrijeme i da joj je najzabavnije kada se igraju.

"Od kada nam pomažu u Centru da učimo imamo bolje ocjene. Zabavljamo se i igramo, a i svašta crtamo", rekla je ova djevojčica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije