Društvo

Grad Banjaluka rizikuje milionske gubitke u slučaju tužbi priređivača igara na sreću

Grad Banjaluka rizikuje milionske gubitke u slučaju tužbi priređivača igara na sreću
Foto: Pixnio | Grad Banjaluka rizikuje milionske gubitke u slučaju tužbi priređivača igara na sreću

​Iako u legalnim kladionicama inspekcija nije zatekla maloljetnike, Grad nastavlja da im prijeti zatvaranjem.

Priređivači igara na sreću redovno ispunjavaju sve obaveze prema državi i ne dozvoljavaju ulazak maloljetnicima u objekte, ali banjalučke i republičke vlasti nastavljaju da prijete uvođenjem minimalne udaljenosti od 500 metara između obrazovnih ustanova i kladionica, taksi od 25.000 KM, te izmjenama Zakona kako bi ih visokim nametima zatvorili... Time legalnu industriju priređivanja igara na sreću guraju u sivu zonu, nanose štetu banjalučkom i republičkom budžetu, ali i hiljadama ljudi koji su zaposleni kod legalnih priređivača igara na sreću. Osim toga, rizikuju milionske gubitke u budžetu za odštete u slučaju tužbi priređivača.

Gradonačelnik Banjaluke u Odluci o dopuni Odluke o komunalnim taksama, kao predlagač, jasno navodi da je cilj uvođenja taksi destimulativna mjera kojom nastoje da smanje broj poslovnih jedinica privrednih društava registrovanih za priređivanje igara na sreću. Naročit cilj im je, navode, da se u što skorije vrijeme zabrani rad priređivačima igara na sreću čije poslovnice se nalaze u blizini obrazovnih ustanova. 

Upravo zbog najave ovakve Odluke, bez velikog dijela prihoda u budžetu mogla bi da ostane gradska kasa. U slučaju tužbi ulagača, Grad Banja Luka bi morao da plati oko 500 miliona maraka odštete u arbitraži pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova, a već se suočava sa velikim problemima zbog krivičnih prijava i najavljenih tužbi. 

Dok banjalučke i republičke vlasti, pod krinkom brige o maloljetnicima, prijete zatvaranjem kladionica legalnih priređivača igara na sreću, jedna privatno-državna firma ima 2.471 terminal u 1.052 „kladionice“ u Republici Srpskoj na kojima se maloljetnici svakodnevno kockaju u kafićima. I to bez ikakvog sistema kontrole ulaska i igranja igara na sreću! Tako država zarađuje od maloljetničkog kockanja i jasno pokazuje koliko joj je zaista stalo do dobrobiti maloljetnika. 

Populističke najave političara neće riješiti problem maloljetničkog kockanja jer je maloljetnicima strogo zabranjen ulazak u kladionice i automat klubove legalnih priređivača igara na sreću koje su predmet stalnih kontrola – što dokazuju i brojke.

Naime, inspektori Republičke uprave za igre na sreću u martu su obavili 240 kontrola rada priređivača igara na sreću i izdali jedan prekršajni nalog zbog prisustva maloljetnog lica u objektu u kojem se priređuju kladioničke igre na području opštine Srebrenica. U februaru, u 124 kontrole, nisu zatekli niti jednog maloljetnika u legalnim kladionicama. 

Ipak, pojedini domaći političari žele da slijede primjer Albanije u kojoj su privremeno bile zabranjene igre na sreću. U Albaniji su naučili lekciju jer je, zabranom, klađenje prešlo na crno tržište, a gradovi i država imali ogromne gubitke, pa su sve vratili u legalne okvire. 

Umjesto toga, nadležni bi trebalo da slijede primjer najrazvijenijih evropskih ekonomija, poput Norveške, koja legalnim priređivačima ne otežava poslovanje, već sav prihod od igara na sreću ulaže u sport i kulturu.

Tekst potpisuje Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću ALPIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije