Društvo

Grip prazni učionice

Grip prazni učionice
Foto: N.N. | Grip prazni učionice

BANJALUKA - Da je u jeku sezona gripa i virusa, koji najčešće pogađaju najmlađe, govore podaci da škole i vrtići u ovom periodu bilježe mnogo izostanaka mališana, a i iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS su nam potvrdili da je broj oboljele djece u porastu tokom januara i februara.

Prema riječima Vladimira Mirošljevića, načelnika Klinike za dječje bolesti UKC-a, broj oboljele djece od infekcija gornjih i donjih respiratornih puteva je u značajnom porastu.

"Među njima prednjače virusne respiratorne infekcije sa komplikacijama virusnih ili bakterijskih upala pluća. Do danas u Odjeljenju dječje pulmologije Klinike za dječje bolesti UKC RS hospitalizovano je 114 djece", kazao je Mirošljević.

Dragiša Grmuša, direktor Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz Banjaluke, ističe da se i u njihovoj školi osjeti da je sezona gripa i virusa, tako da ne čudi što učionice nisu pune.

"Imamo djecu iz nižih razreda koja su bolesna. U prosjeku oko petoro djece iz jednog razreda nisu u školi zbog gripa", kazao je Grmuša za "Nezavisne".

Iz Osnovne škole "Sveti Sava" iz Istočnog Sarajeva kazali su da u nižim razredima djeca odsustvuju sa nastave usljed virusnih oboljenja.

"Imamo veliki broj djece koja odsustvuju sa nastave usljed virusnih oboljenja, koja su praćena visokim temperaturama", kazali su iz ove škole.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, potvrdila nam je da je i u vrtićima manje mališana.

"Situacija nije alarmantna, radi se o sporadičnim slučajevima", kazala je ona i apeluje na roditelje da djecu sa visokom temperaturom ne dovode u vrtiće.

Arman Šarkić, portparol Doma zdravlja Kantona Sarajevo, kazao je da se prema trenutnim podacima najviše javljaju pacijenti koji imaju problema sa virozama, prehladama i respiratornim infekcijama, te da je među oboljelima najviše djece.

"Najčešći simptomi su otežano disanje i kašalj, a sigurno je u dobroj mjeri doprinijela i zagađenost zraka", kazao je Šarkić.

Iz Doma zdravlja Banjaluka rekli su da je u ambulantama porodične medicine povećan broj pacijenata sa različitim virusnim infekcijama.

"Pacijenti se javljaju na preglede zbog respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva, npr. upale ždrijela, uha, sinusa, ali i infekcija donjih respiratornih puteva", kazala je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine.

Dodala je da su najčešći simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju na ljekarske preglede povišena temperatura, opšta slabost, malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, kašalj...

"Većina pacijenata ima simptome prehlade, koji prolaze za nekoliko dana. Manji broj pacijenata ima teže infekcije donjih dijelova respiratornog sistema, a najčešće su u pitanju upale pluća", pojasnila je Stanetićeva.

Branislav Lolić, pedijatar iz Banjaluke, ističe da je ove godine prisutan atipičan virus, posebno kod manje djece sa simptomima visoke temperature.

"Ove godine povećan je nivo zagađenja vazduha, a samim tim i nenormalne vremenske prilike su doprinijele da imamo veći broj pacijenata", kazao je Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije