Društvo

Hajrudin Havić: U Sarajevu ne žele da prime zaraženog iz Bihaća

Hajrudin Havić: U Sarajevu ne žele da prime zaraženog iz Bihaća
Foto: N.N. | Hajrudin Havić: U Sarajevu ne žele da prime zaraženog iz Bihaća

BIHAĆ - Klinički univerzitetski centar u Sarajevu odbio je da primi muškarca iz Bihaća zaraženog virusom korona iako se on nalazi u izuzetno teškoj zdravstvenoj situaciji, a Kantonalna bolnica u Bihaću nije adekvatno opremljena za ovakvu situaciju, tvrdi direktor zdravstvene ustanove u Bihaću Hajrudin Havić, istakavši kako mu nije jasan ovakav postupak.

"Pacijent ima izuzetno tešku kliničku sliku i ostaće u Kantonalnoj bolnici na daljem liječenju. Pokušali smo stupiti u kontakt sa Sarajevom, međutim, oni decidno odbijaju da razgovaraju o takvim stvarima i kažu kako mi sami treba da se nosimo sa svojim problemima. Mi na raspolaganju imamo svega pet respiratora, a oni su daleko opremljeniji", kazao je Havić.

On je ukazao na neravnopravan odnos Vlade FBiH prema zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu, istakavši kako je kliničkim zdravstvenim ustanovama prije nekoliko dana podijeljeno 30 miliona maraka u cilju efikasnije borbe protiv trenutne pandemija, a da Kantonalna bolnica u Bihaću nije dobila niti marku.

"Borićemo se u skladu sa svojim mogućnostima. Za potrebe pacijenata adaptirali smo čitavo jedno krilo zgrade i na raspolaganju imamo oko stotinu kreveta", kazao je Havić.

Na Havićevu izjavu reagirao je saopštenjem KCUS, gdje napominju da su u Kantonalnoj bolnici u Bihaću ranije izjavili da su spremni da prime zaražene pacijente i da smatraju da se adekvatna medicinska njega može pružiti i toj zdravstvenoj ustanovi.

Direktorica ove ustanove iz Sarajeva Sebija Izetbegović izjavila je kako sada nije vrijeme da se Havić bavi politikantstvom i da bi dobro bilo da radi svoj posao.

"Bilo bi dobro da objasni građanima kako nije u stanju da zbrine samo jednog oboljelog i to u trenutku dok javno govori o tome kako bolnica kojom rukovodi ima respiratore, anesteziologe, infektologe i interniste", istakla je Izetbegovićeva. Inače, u četvrtak je potvrđeno kako je 25-godišnji muškarac iz Bihaća zaražen virusom korona i da je hospitaliziran u Kantonalnoj bolnici. Nezvanično, riječ je o taksisti i ovo je druga zaražena osoba u Unsko-sanskom kantonu. Prema posljednjim informacijama, stanje žene iz Bihaća koja je prva žrtva zaraze je stabilno i ona se nalazi u kućnoj izolaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije