Društvo

Hoće li u BiH početi liječenje korone krvnom plazmom

Hoće li u BiH početi liječenje korone krvnom plazmom
Foto: Tanjug/AP | Hoće li u BiH početi liječenje korone krvnom plazmom

SARAJEVO - U cilju stvaranja uslova za optimalno liječenje pacijenata oboljelih od infekcije COVID-19 rekonvalescentnom (krvnom) plazmom dr Ednan Drljević, šef izolatorijuma za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata u JU Opća bolnice ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'', i dr. Mirza Begović, rukovodilac Odsjeka za transfuzijsku medicinu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, posjetili su Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

"Na sastanku kojem je prisustvovala direktorica Zavoda, prim. dr Jasminka Kurilić razgovarano je o mogućnostima Zavoda da za potrebe liječenja ovih pacijenata u spomenutom izolatoriju osigura potrebne količine rekonvalescentne plazme iz cijele krvi ili izdvojene uz pomoć staničnog separatora (plazmaferezom)", kazao je dr Drljević za "Dnevni avaz".

Doktorica Kurilić je, dodaje, izrazila spremnost da Zavod krene s prikupljanjem rekonvalescentne plazme iz darovanih jedinica krvi, neposredno nakon što dobije odobrenje od nadležnih institucija.

"Kliničke studije u zemljama koje koriste anticovid plazmu pokazuju da ova plazma kod pacijenata kojima se, osim redovne terapije, može doprinijeti njihovom oporavku zato što se njihov klinički status poboljšava otprilike sedmicu nakon transfuzije ove plazme. To se evidentira normalizacijom tjelesne temperature i poboljšava PAO2/FIO2 odnos, te određenu radiološku rezoluciju. Podaci su sigurno ograničeni, odnosno još naučno nedovoljni", kazala je dr Kurilić.

Stručno povjerenstvo Federalnog ministarstva zdravstva i, naravno, FMZ, dodaje, institucije su koje će dati konačan stav za početak prikupljanja anticovid plazme iz pune krvi i/ili procesom afereze.

Osigurati saglasnost

"Preuzeo sam obavezu da upoznam menadžment bolnice s rezultatima ovog sastanka kako bi menadžment bolnice osigurati saglasnost nadležnih institucija za hitno prikupljanje i dostavu rekonvalescentne plazme dobivene iz cijele krvi u izolatorij bolnice", istakao je Drljević.

Istovremeno će, dodao je, biti dostavljen zvaničan zahtjev direktorici Zavoda da odmah po dobivanju saglasnosti ovlaštene ustanove počne s prikupljanjem i dostavom prvih količina rekonvalescentne plazme (svih ABO krvnih grupa) bolnici.

"Poznato je da je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila upotrebu rekonvalescentne krvne plazme, anticovid plazme (plazma dobrovoljnih davalaca krvi koji su uspješno preboljeli COVID-19) za liječenje pacijenata pozitivnih na COVID-19, mlađih od 80 godina i koji nisu na respiratoru. Tako je, naprimjer, u jednoj od najpoznatijih zdravstvenih ustanova u svijetu Mayo klinici (USA) do 11. jula 2020. godine više od 34.000 pacijenata primilo ovu terapiju", naveo je dr Drljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije