Društvo

Humanost nas spaja - Mozzart pomogao Srbskom sabranju "Baštionik"

Humanost nas spaja - Mozzart pomogao Srbskom sabranju "Baštionik"
Foto: N.N. | Mozzart uručio donaciju Udruženju "Baštionik"
N.N.

Srbsko sabranje "Baštionik" humanitarnim radom bavi se već devet godina. Za to vrijeme pomogli su brojnim socijalno-ugroženim porodicama na širem području Banjaluke i Srbima na Kosovu i Metohiji. Pomoć prikupljaju organizovanjem humanitarnih akcija kojima se priključuju solidarni ljudi. U sklopu tradicionalne akcije kompanije Mozzart "Humanitarni tiket u podne" umjetnik Nikola Pejaković Kolja tipovao je za ovo udruženje iz svoje rodne Banjaluke. Njegov tiket nije prošao, pa je poželio da im donira barem ulog. Tu plemenitu ideju Mozzart je podržao tako što je na inicijalnu sumu dodao iznos kojim je obogatio ovu donaciju.

"Divan gest plemenitosti i zaista pravi primjer za druge ljude i preduzeća da u svom poslovanju pronađu jedan dio sredstava koji će, putem organizacija koje se bave dobrotvornim radom, biti usmjeren onima kojima je pomoć potrebna. U ova izazovna vremena zaista mislim da smo svi pozvani da, na način kako je to uradio Mozzart, budemo društveno-odgovorni i pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. Zato želim da zahvalim Mozzartu i Kolji u ime 'Baštionika', ali i onih koji će ovu pomoć primiti", kaže predsjednik Srbskog sabranja "Baštionik" Predrag Adamović.

On dodaje da je riječ je o značajnoj pomoći koje će rasporediti na dva dijela. Jedna će biti usmjerena porodicama iz Banjalučke eparhije, a druga Srbima na Kosovu i Metohiji.

A, pomoć "Baštionika" već su mnogi osjetili. Naime, jedna od akcija, po kojoj su nadaleko poznati, je "Budimo ljudi", čiji je naziv inspirisan riječima upokojenog patrijarha Pavla. Kroz ovu akciju svake godine, u susret Božiću i Vaskrsu, prikupljaju pomoć za ugrožene sa područja Banjalučke i Bihaćko-petrovačke eparhije. Tada posjećuju porodice, često višečlane, koje su u socijalnim problemima, a i starima i bolesnima donose prehrambeno-higijenske pakete.

Akcija "Zadužbina za Kosovo i Metohiju"

Prije tri godine pokrenuli su i akciju "Zadužbina za Kosovo i Metohiju", gdje, u saradnji sa dobrotvornom organizacijom "Majka devet Jugovića" pomažu tamošnje srpsko stanovništvo. Od prikupljenih donacija kupuju im stoku, plastenike, poljoprivredne mašine i pomažu u gradnji i renoviranju kuća. Na taj način su obezbijedili opstanak više od dvadeset porodica na ovom području. 

Trenutno okupljaju stotinak članova, ali im brojnost nije bitna koliko angažman aktivista koji su spremni da rade na terenu. Donacije im humani ljudi uplaćuju na račun ili ostavljaju priloge u kutijama koje se nalaze u banjalučkim hramovima. Uz tu pomoć, kažu, mnogo im znači široka mreža prijatelja kojoj su se priključili Nikola Pejaković i Mozzart.

"Srbsko sabranje i Mozzart spaja humanost. I mi, kao i 'Baštionik', baštinimo društveno-odgovorni rad i svakodnevno se trudimo da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije. Zato smo s radošću prihvatili Koljinu inicijativu da uputimo donaciju ovom humanitarnom udruženju iz Banjaluke", kaže menadžer korporativnih komunikacija Mozzarta, Marija Ranilović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije