Društvo

I psihijatri i ortopedi mogu da iniciraju carski rez

I psihijatri i ortopedi mogu da iniciraju carski rez
Foto: N.N. | I psihijatri i ortopedi mogu da iniciraju carski rez

BANJALUKA, DOBOJ - Broj trudnica koje se porađaju carskim rezom u pojedinim se bolnicama povećava u odnosu na prethodne godine, ali je zanimljivo da je povećan i broj indikacija za ovaj zahvat od strane drugih specijalista, kao što su psihijatri, ortopedi, neurolozi, oftalmolozi i endokrinolozi.

Kako kažu stručnjaci, ortopedi najčešće šalju trudnice na carski rez zbog problema s kičmom ili postojanja povreda, a psihijatri da bi se izbjegla potencijalna neželjenja psihička reakcija kod pacijentkinje.

Snježana D. iz Banjaluke kaže da je sve tri trudnoće morala završiti carskim rezom zbog zdravstvenih razloga, odnosno zbog loma karlice.

"Kada sam bila mlada slomila sam karlicu prlikom pada i oporavak je trajao dugo. Na prvom porodu doktorica koja mi je vodila trudnoću dala je preporuku da se obavi carski rez, kao i ostala dva puta", rekla je ona.

U Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju kažu da su lani izvršena 373 poroda carskim rezom, odnosno 31,82 odsto od ukupnog broja poroda.

Dodali su da je povećan broj ovih zahvata u odnosu na prethodne dvije godine, jer ih je 2016. godine bilo 27,99 odsto od ukupnog broja poroda, a 2017. - 29,96 odsto.

"Do rasta broja carskih rezova dolazi jer je žena kojoj je jednom urađen ovaj zahvat kandidat i za sljedeći porođaj na isti način, ali je povećan i broj indikacija od strane drugih specijalista, kao što su psihijatri, neurolozi, oftalmolozi i endokrinolozi, dok su ortopedi najčešće, osim ginekologa, oni koji preporučuju ovakav porod", kazala je Zlatana Marković, specijalista ginekologije i akušerstva u bolnici "Sveti apostol Luka".

Dodala je da se u njihovoj ustanovi ovaj postupak ne radi na lični zahtjev pacijentkinje.

Psihijatar Jadranka Stanković kaže da se trudnicama koje su imale smrtan ishod na prvom porođaju nekada preporučuje carski rez kako bi se izbjegla određena psihička reakcija.

"Preporučuje se porođaj carskim rezom ukoliko se radi o hroničnoj duševnoj pacijentkinji koja ne može da sarađuje tokom porođaja. To teoretski može da bude indikacija, jer pacijentkinja može da naudi sebi ili bebi tom nesaradnjom", ističe Stankovićeva za "Nezavisne".

Ona smatra da se mnoge dijagnoze zloupotrebljavaju jer se zaboravlja da je carski rez ozbiljna operacija, dok je porođaj prirodnim putem mnogo korisniji i za majku i za bebu.

"Većinu tih indikacija bi trebalo da postavljaju ginekolozi, eventualno u saradnji ili kroz konsultacije koje će prihvatiti sa drugim specijalistima. Ja nisam nijednoj svojoj pacijentkinji preporučila carski rez, iako sam imala i šizofrene pacijentkinje i sve je bilo u redu", naglasila je Stankovićeva.

Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS, u protekloj godini je urađeno 1.138 porođaja carskim rezom.

"Procenat poroda carskim rezom u našoj ustanovi je isti u odnosu na 2016. i 2017. godinu. U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS takav porod vrši se samo na osnovu medicinskih indikacija", kazali su u UKC RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije