Društvo

IDDEEA bez tendera Milbaueru dala 800.000 KM

IDDEEA bez tendera Milbaueru dala 800.000 KM
Foto: Arhiva/Nezavisne | IDDEEA bez tendera Milbaueru dala 800.000 KM

BANJALUKA – Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) produžila je sa banjalučkom firmom Milbauer ugovor o nabavci obrazaca vozačkih dozvola vrijedan 800.000 KM bez PDV-a i to kroz pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci, što je onemogućilo druge učesnike da eventualno ponude nižu cijenu.

Naime još 2012. godine IDDEEA je sa tada tek osnovanom kompanijom Milbauer potpisla  ugovor na deset godina vrijedan 104 miliona KM, a koji se odnosio na izradu ličnih karata i vozačkih dozvola.

Tim ugovorom IDDEEA se obavezala da će povući određen broj ozbrazaca vozačkih dozvola i ličnih karata, a s obzirom na visoku cijenu te vrste ličnih dokumenata i činjenicu da je ugovor potpisan na deset godina, Tužilaštvo BiH tada je otvorilo istragu o toj nabavci, međutim kasnije je obustavilo.

S obzirom da ove godine ističe taj desetogodišnji ugovor, IDDEEA je pravdajući to hitnošću ugovor za vozačke produžila za još godinu dana, a vrlo vjerovatno će i za lične karte samo se čeka da se "povuče" broj obrazaca dogovoren još prije deset godina.

"Radi se o više nego sumnjivoj nabavci. Hitnost u ovom slučaju ne dolazi u obzir jer se znalo da ugovor o nabavci ističe ove godine i IDDEEA je iz postupka eliminisala sve one koji bi eventualno ponudili nižu cijenu obrazaca u ovom slučaju za vozačke dozvole", ispričao je izvor Nezavisnih.

Praktično, posljednjom nabavkom, IDDEEA je u "četiri oka" dogovorila da se ugovor o nabavci vozačkih dozvola produži za godinu dana. Radi se o nabavci 195.650 komada obrazaca vozačkih dozvola, 250 specimena vozačkih dozvola i 100 testnih kartica, a ukupna cijena ovog ugovora je 800.000 KM bez PDV-a.

U IDDEEA nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje zbog čega su odlučili da ovaj ugovor produže i dodjele Milbaueru bez objave obavještenja i ne obavijeste ostale potencijalne učesnike, kao ni na pitanje da li će se na isti način produžiti i ugovor koji se odnosi na lične karte.

U obavještenju od dodjeli ugovora koji je objavljen na portalu javnih nabavki, vidi se da je ugovor sa Milbauerom produžen, odnosno zaključen 29. decembra 2021. godine, a u njemu se pregovarački postupak pravda hitnošću.

"Zbog hitnosti, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pokrenut je pregovarački postupak s jednim ponuđačem (dobavljačem iz osnovnog ugovora) bez objave obavještenja za nabavku dodatne količine obrazaca vozačkih dozvola (dodatna isporuka) iz osnovnog ugovora u iznosu od 200.000 obrazaca iz razloga što bi promjena dobavljača mogla dovesti do toga da se nabave obrasci koji imaju drugačije tehničke karakteristike, a što bi rezultoralo neskladom i nesrazmjerom i izazvalo značajne tehničke poteškoće u funkcionisanju i održavanju kompletnog sistema za personilizaciju vozačkih dozvola", navodi se između ostalog u obavještenju o dodjeli ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije