Društvo

Igranje petardama može biti kobno

Igranje petardama može biti kobno
Foto: N.N. | Igranje petardama može biti kobno

​BANJALUKA - U prvih jedanaest mjeseci ove godine u BiH je uvezeno oko milion i 194.000 maraka vrijednosti pirotehničkih sredstava za vatromete, signalnih raketa i druge pirotehnike, dok je u toku cijele prošle godine uvezeno ovih proizvoda vrijednosti oko dva miliona i 597.000 maraka.

S obzirom na to da je u ovom periodu zastupljenija upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS sproveli su akciju i niz edukacija čiji je cilj sprečavanje neovlaštene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava, kao i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

"Cilj ove akcije je da predstojeći božićni i novogodišnji praznici proteknu u bezbjednom okruženju", saopštili su u MUP-u RS.

Istakli su da će, s ciljem sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUP-a RS, u saradnji s nadležnim opštinskim inspekcijskim službama, pojačati kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno vlasnici tih prodavnica biće, kako kažu, upozoreni da kupovina i prodaja ovih proizvoda mora biti u skladu s važećim propisima.

"U ovoj akciji policijski službenici MUP-a RS su tokom prošlih novogodišnjih i božićnih praznika oduzeli ukupno 40.415 komada petardi, raketa, prskalica i ostalih proizvoda, a prema Zakonu o prekršajima RS izdato je 11 prekršajnih naloga i zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka", navode u MUP-u.

Prema njihovim riječima, dio aktivnosti biće usmjeren i ka edukaciji mlađeg stanovništva o opasnostima upotrebe pirotehnike, te će s ciljem edukacije djece i mladih biti organizovana predavanja u osnovnim i srednjim školama u RS.

Kako navode, namjera je da se u ovu akciju uključe i predstavnici lokalnih zajednica, prosvjetno-obrazovne ustanove, učeničko-roditeljski savjeti i nevladine organizacije.

"Igranje petardama nije bezopasno i nestručno rukovanje pirotehnikom može ostaviti trajne posljedice. Najrizičnija, ali istovremeno i najugroženija, jesu djeca i maloljetnici. Prošle zime u igranju petardama povrijeđena su dva maloljetnika na području RS", upozorili su u MUP-u RS.

Policijski službenici PU Banjaluka nedavno su održali predavanja za 290 učenika iz četiri osnovne škole na području Banjaluke.

"Najmlađima je na njima prihvatljiv način, ukazano na posljedice nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima", saopštili su u MUP-u RS.

Osim u PU Banjaluke, edukacije najmlađih su održane u Višegradu, Zvorniku i mnogim drugim gradovima u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije