Društvo

Inicijativa Udruženja iz Banjaluke: Svakom djetetu potrebna majka u bolnici

Inicijativa Udruženja iz Banjaluke: Svakom djetetu potrebna majka u bolnici
Foto: Freepik/DC Studio | Inicijativa Udruženja iz Banjaluke: Svakom djetetu treba majka u bolnici

BANJALUKA - Udruženje za podršku i promociju prava djece i roditelja "Moje dijete" iz Banjaluke uputilo je inicijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kako bi sva djeca do 15 godina dobila pravo na pratnju jednog od roditelja ili staratelja tokom ležanja u bolnicama u Srpskoj.

Inače, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS, član 35, propisuje da djeca do 15 godina imaju pravo na pratnju, ukoliko postoji medicinska indikacija. 

No, kako navode iz Udruženja, ključan je dio "ako postoje medicinske indikacije", zbog čega i traže da se on ukine u zakonu, kako bi svako dijete imalo pratnju.

"Zbog toga, uglavnom, porodični ljekari, samovoljno tumače šta je medicinska indikacija i procjenjuju da djetetu ne treba pratnja, pa onda majka ne može da ide uz dijete jer ne dobije za sebe uputnicu. Ili ide, ali mora da plati ležanje. Tako su djeca, ali i roditelji, stavljeni u neravnopravan položaj jer od toga kako će porodični ljekar protumačiti šta je medicinska indikacija zavisi da li će uz dijete biti majka tokom liječenja u bolnici", navode iz ovog udruženja.

Kako ističu, dovoljna medicinska indikacija je, svakako, stres koji će dijete doživjeti ukoliko ostane samo u bolnici, pored traume zbog koje ostaje.

"Zašto treba uopšte da postavljamo pitanje da li je djetetu potrebna majka u bolnici? Zar to ne treba da bude normalna i podrazumijevana stvar? U cijelom svijetu se podrazumijeva da će majka ili otac biti uz dijete tokom liječenja u bolnici, tokom porođaja je normalno da neko bude uz porodilju, samo se kod nas uvijek mora boriti oko toga", saopštili su iz Udruženja te dodali da je vrijeme da i nama normalne stvari konačno postanu normalne.

"Majka je djetetu neophodna u bolnici. Nema potrebe da doktor o tome odlučuje, njegovo je da liječi. Mamino je da njeguje, voli, mazi, uz nju sve manje boli i lakše prođe. Dovoljna medicinska indikacija je što će dijete dobiti stres i jaku traumu ako ostane samo u bolnici", poručila je Jelena Bjelica, predsjednica Udruženja "Moje dijete".

Prema riječima Banjalučanke Milane L., od izuzetne je važnosti da se ovakva inicijativa usvoji, a kako bi roditelji mogli boraviti sa djecom u bolnici.

"Imam dvoje djece i svakako bi mi veoma značilo da ukoliko bi jedno od njih moralo ići na bolničko liječenje budem zajedno s njim u periodu liječenja i boravka u toj ustanovi. Dijete je naviklo da je majka s njim u svakom trenutku i vjerujem da je veliki stres za njega kad je sam u nepoznatom okruženju, a pritom je i bolestan", rekla je Milana L.

Inače, prema gore navedenom zakonu, pratnja drugog lica se obezbjeđuje na prijedlog doktora medicine kod koga je dijete ili lice registrovano, odnosno doktora medicine specijaliste pedijatrije ili doktora medicine koji je zaposlen u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se dijete ili lice liječi, i podrazumijeva:

 - smještaj uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju za majku djeteta dok postoji potreba dojenja,

 - smještaj uz dijete za jednog od roditelja, usvojitelja ili staratelja djeteta sa smetnjama u razvoju u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast socijalne zaštite,

 -  smještaj uz dijete za jednog od roditelja, usvojitelja ili staratelja djeteta mlađeg od 15 godina ukoliko postoje medicinske indikacije,

- smještaj uz dijete za jednog od roditelja, usvojitelja ili staratelja lica starijeg od 18 godina kojem je utvrđena potpuna poslovna nesposobnost ili nad kojim je produženo roditeljsko pravo,

- dnevni smještaj uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju za jednog od roditelja, usvojitelja ili staratelja djeteta mlađeg od sedam godina,

 - dnevni smještaj uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju za jednog od roditelja, usvojitelja ili staratelja djeteta koje ima utvrđene teškoće u razvoju u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast socijalne zaštite i

 - dnevni smještaj uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju za jednog od roditelja, usvojitelja ili staratelja djeteta mlađeg od 18 godina koje je oboljelo od maligne bolesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije