Društvo

Inspektorat RS: Za 24 sata izdato više od 2.000 rješenja za izolaciju

Inspektorat RS: Za 24 sata izdato više od 2.000 rješenja za izolaciju
Foto: Srna | Inspektorat RS: Za 24 sata izdato više od 2.000 rješenja za izolaciju

BANJALUKA - Inspektori Inspektorata Republike Srpske izdali su prvog dana dvadesetčetvoročasovnog nadzora na graničnim prelazima, licima koja su doputovala u BiH 2.100 rješenja o stavljanju u izolaciju u trajanju od 14 dana, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske.

S ciljem preduzimanja mjera na suzbijanju širenja virusa korona na području Republike Srpske i BiH, republički inspektori od juče sprovode cjelodnevni inspekcijski nadzor ulaska putnika iz inostranstva na 19 graničnih prelaza.

Najveći broj putnika ušao je preko graničnih prelaza Gradiška, Brod, Rača, Karakaj, Šepak i Vardište u poslijepodnevnim časovima.

U narednih nekoliko dana očekuje se povećan intenzitet putnika zbog povratka državljana BiH koji su na privremenom radu u drugim zemljama, imajući u vidu da je u većini zemalja rad obustavljen.

Takođe, očekuje se i povećan broj studenata koji se vraćaju iz inostranstva jer je i u zemljama okruženja nastava obustavljena.

Veliki broj putnika ima prebivalište ili boravište na području Federacije BiH, te je u toku izdvajanje podataka o njima radi upućivanja svih potrebnih informacija Federalnoj upravi za inspekcijske poslove s ciljem praćenja kretanja putnika.

Podaci o putnicima koji imaju prebivalište na području Republike Srpske biće dostavljeni nadležnim domovima zdravlja prema mjestu prebivališta radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Ovim rješenjima obuhvaćeni su i vozači vozila u međunarodnom transportu, s tim što se za ova lica period izolacije odnosi na trajanje boravka u BiH koje vozač navede.

Trajanje boravka u BiH podrazumijeva period od ulaska u zemlju do odlaska na sljedeći prevoz.

Vozač koji nije državljanin BiH dužan je da izolaciju provede u vozilu, dok je državljanin BiH dužan da izolaciju provede na adresi prebivališta.

Putnik kojem je izdato rješenje o stavljanju u izolaciju od 14 dana obavezan je da se odmah, a najkasnije u roku od 12 časova od dana prijema rješenja, javi telefonom nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u mjestu prebivališta/boravišta u BiH/ radi praćenja eventualne pojave simptoma zarazne bolesti izazvane virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije