Društvo

Iz napuštenih objekata izmješteno 187 migranata

Iz napuštenih objekata izmješteno 187 migranata
Foto: N.N. | Iz napuštenih objekata izmješteno 187 migranata

BIHAĆ - U koordiniranoj akciji Službe za poslove sa strancima BiH i Mnistarstva unutrašnjih poslova USK danas je sa više lokacija u Bihaću obavljeno izmještanje ukupno 187 migranata u prihvatni kamp Lipa. Akcija je provedena na prostoru gdje se nalaze napušteni i devastirani objekti bivše Zemljoradničke zadruge "Kamenica", te nekadašnji auto-poligon. U policiji su potvrdili kako je akcija protekla bez problema, te da je prije smještanja migranata u kamp Lipa obavljen njihov medicinski pregled.

Odmah nakon izmještanja provedene su aktivnosti u vezi sa dezinfekcijom pomenutih objekata i njihovog fizičkog zatvaranja s ciljem da se onemogući dalji boravak u njima. Radi se o redovnim aktivnostima koje se provode posljednjih mjeseci s ciljem izmještanja migranata koji borave u gradskom području Bihaća.

U policiji ističu kako je u međuvremenu došlo do smanjenja broja korisnika u prihvatnom centru Lipa, što je otvorilo mogućnost da se tamo premjeste migranti koji borave u gradskom području Bihaća.

Razlog tome je neprestana fluktuacija migranata koji svakodnevno pokušavaju, a veliki broj njih i uspijeva u pokušaju da pređe granicu s Hrvatskom. Prema trenutnim podacima policije, u prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu trenutno boravi oko 1.600 migranata, što je manji broj nego u isto vrijeme protekle godine.

Ovakva situacija je rezultat obostranog pojačavanja kontrole granice sa Republikom Hrvatskom i poskupljenja te rute, kao i mnogo ozbiljnijeg angažmana nadležnih državnih institucija kada je u pitanju kontrola kretanja i boravka migranata u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije