Društvo

Izdato 129 prekršajnih naloga

BANJALUKA - Republička šumarska inspekcija izvršila je za šest mjeseci ove godine 821 kontrolu, od čega su u 272 slučaja utvrđene nepravilnosti.

Zbog počinjenih prekršaja izdato je 129 prekršajnih naloga u iznosu od oko 175.000 KM, a nadležnim sudovima podnesene su tri prijave za pokretanje prekršajnog postupka, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Iz Inspektorata navode da je subjektima kontrole izdato 160 rješenja kojima je naloženo preduzimanje radnji s ciljem otklanjanja nepravilnosti, kao i 34 zabrane.

U 46 slučajeva oduzeto je 143,7 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata, čija se vrijednost procjenjuje na oko 10.450 KM. Oduzeti šumski drvni sortimenti su u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srpske predati "Robnim rezervama" Republike Srpske.

Centrima javne bezbjednosti i tužilaštvima upućen je veliki broj informacija o sumnji da bi se u određenim situacijama moglo raditi o krivičnim djelima i da je potrebno provesti dodatne istrage.

Inspektorat je centrima javne bezbjednosti uputio 31 informaciju, tužilaštvima tri, a Agenciji za istrage i zaštitu BiH jednu informaciju.

Kontrolom uslova za obavljanje djelatnosti utvrđene su nepravilnosti koje su se odnosile na nedovoljan broj radnika, kvalifikaciju radnika za edukovanje određenim mehanizovanim sredstvima, posjedovanje upotrebnih dozvola za postojeća mehanizovana sredstva i vođenje dnevnika za izvođenje radova.

U oblasti korišćenja šuma nepravilnosti su se odnosile na realizaciju izvođačkog projekta za izvođenje radova na iskorišćavanju šuma, prekoračenje etata, promet šumskih drvnih sortimenata i tehnički prijem radova na iskorišćavanju šuma.

U oblasti zaštite šuma vršene su kontrole zaštite od biljnih bolesti i štetočina, zaštite od požara, te čuvanja šuma.

U oblasti primarne prerade drveta konstatovano je značajno smanjenje postrojenja koja se bave prorezom šumskih drvnih sortimenata, a zbog zahtjeva tržišta povećava se broj subjekata koji vrše cijepanje ogreva. I dalje je izražen problem nelegalnog rada postrojenja za primarnu preradu drveta u Sokocu i Palama.

Iz Inspektorata navode da su u oblasti lovstva, u toku 2012. godine ugovori sa većinom korisnika lovišta istekli, te da se njima gazduje na osnovu Rješenja o privremenoj dodjeli lovišta na održivo korišćenje.

"Prema Zakonu o lovu, lovišta se na korišćenje daju jednom korisniku, koji ga ne mogu ustupiti drugom korisniku ili ga dati u zakup. Inspekcija je konstatovala da većina šumskih gazdinstava koja su korisnici lovišta krše ovu odredbu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da skoro sva lovišta koja su data na korišćenje šumskim gazdinstvima imaju neku vrstu ugovora sa lokalnim udruženjima, pa čak i sa više njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije