Društvo

Pratite nas na Google news

Još jedna osoba u Srpskoj zaražena virusom korona

Još jedna osoba u Srpskoj zaražena virusom korona
Foto: Ilustracija | Još jedna osoba u Srpskoj zaražena virusom korona
N.N.

BANJALUKA - Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj utvrđen je još jedan slučaj virusa korona, potvrdio je ministar Alen Šeranić.

"Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Bijeljine", pojasnio je Šeranić.

Dodao je da  je u posljednja 24 časa testirano 186 uzoraka.

Ovim se broj zaraženih osoba u Srpskoj povećao na 201.

"U bolnicama u Srpskoj se trenutno nalazi 71 osoba, 70 ih je u Banjaluci, a jedna u Doboju", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj je predstavio najnovije informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom u Srpskoj. 

Šeranić je dodao da su četiri osobe na respiratoru, a 33 sa srednje teškom kliničkom slikom.

"Sve četiri osobe imaju druga udružena oboljenja. U izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske na analizu i potvrdu čeka 20 osoba. Na lokaciji Pulmologije u Banjaluci imamo 13 osoba sa lakšim simptomima", naveo je Šeranić.

Prema njegovim riječima, trenutno se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 15.100, a iz nadzora je izašlo 4.669 lica.

"Od virusa korona oporavilo se 11 osoba i njima su dva uzastopna nalaza pokazala da su negativni, nakon prethodno utvrđenog pozitivnog nalaza", naglasio je Šeranić.

U karantinima na graničnim prelazima, dodao je on, testirano je 301 lice za koja je epidemiološki potvrđeno da dolaze iz žarišta pojave virusa korona u Evropi, a sva su bila negativna.

"Testiranju su podvrgnute 253 osobe u Gradišci, 42 u Brodu i šest u Šamcu. Nakon mjesec dana konstantnog praćenja rada karantina na granici na teritoriji Republike Srpske, uvidjeli smo da su sve osobe negativne i sada prelazimo na sljedeći aspekt, a to je da ćemo sve osobe nakon pregleda i utvrđivanja da li imaju simptome biti odmah upućivane u karantine u lokalnim zajednicama", rekao je Šeranić.

On je pojasnio da to znači da više neće biti rađeni nalazi na granici, nego će obavljati trijažne preglede i utvrditi da li je neko obolio ili ne, a potom ih upućivati u karantine u lokalne zajednice.

"Poslije isteka karantinskog perioda od 14 dana biće urađeni kontrolni nalazi prije nego što budu došli u lokalne zajednice. Lokalne zajednice su prošlog ponedjeljka dobile zaduženja da moraju da formiraju karantine gdje će smještati ove pacijente i jasna uputstva na koji način će se ophoditi", rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u karantinu u Gradišci se nalazi 136 osoba, u Šamcu 19, a u Brodu 68.

Od juče je u funkciji i karantin na Rači u kojem se nalazi 16 osoba koje su juče prešle granicu sa Srbijom. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije