Društvo

KCUS vratio u Zenicu višak briseva, ograničeno testiranje

KCUS vratio u Zenicu višak briseva, ograničeno testiranje
Foto: Ilustracija | KCUS vratio u Zenicu višak briseva, ograničeno testiranje

ZENICA - Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona danas je održao konferenciju za medije na kojoj je javnost informisao da je Klinički centar u Sarajevu ograničio testiranje briseva na virus korona na maksimalno 50 briseva u 24 sata.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je kazao da testova na virus korona u ZDK ima još za neko određeno vrijeme, ali da briseve šalju i u Sarajevo kako bi mogli obaviti veći broj testiranja jer laboratorije u Tešnju i Zenici ne posjeduju ekstraktore koji mogu testirati veći broj briseva u toku 24 sata. Naglasio je i da je UKC Sarajevo vratio određen broj briseva u Zenicu.

"Otežavajuća je okolnost, a to hoću da pripišem epidemiološkoj situaciji, je i ta da su neki uzorci iz ZDK vraćeni sa UKC Sarajevo. Ranije smo imali poluzvanične najave da bi se to moglo desiti, odnosno, da će ograničiti testiranje iz ZDK na 50 briseva, a razlog je primarno vezan za trenutnu epidemiološku situaciju u kantonima gdje je stanje složenije nego kod nas", kazao je Jupić, prenio je Klix.ba.

Dodao je da su tražili objašnjenje od Federalnog kriznog štaba, ali i s UKC Sarajevo za ove postupke s obzirom da je angažman UKC Sarajevo u testiranju briseva iz ZDK na virus korona od velikog značaja.

"Laboratorije u Zenici i Tešnju ne mogu pokriti sve briseve i već neko vrijeme razmatramo nabavku ekstraktora kojim bi se povećao kapacitet testiranja. Ako riješimo jedan od dva ekstraktora, mislim da bismo mogli odgovoriti potrebama ZDK za testiranjem", dodao je Jupić.

U Kantonalnoj bolnici u Zenici sinoć je preminuo još jedan pacijent koji je bio pozitivan na virus korona, a radi se o 62-godišnjem muškarcu iz Vareša koji je bolovao od hroničnih bolesti.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica je kazao da sada imaju 55 hospitalizovanih pacijenata te da je stanje puno gore nego ranije.

"U ovom trenutku imamo 55 hospitaliziranih pacijenata i pogoršanje jer je dosta njih u veoma teškom stanju. Jučer smo imali pet osoba na respiratoru, a danas četiri, jedna osoba je preminula. Pogoršana je situacija i svi zahtijevaju veći angažman ljekara, veći broj lijekova i sve to dodatno košta. Također, veliki je teret i na ljekarskom osoblju. Lijekova imamo dovoljno, opreme imamo dovoljno, ali nemamo dovoljno kadra koji bi radio s tom opremom", kazao je Skomorac.

Dodao je da su u aprilu i maju imali veći broj hospitalizovanih osoba, ali su imali dosta lakšu kliničku sliku.

"Opterećenost je od početka bila velika. Mi radimo sa šest infektologa i imamo 15 anesteziologa koji i pored redovnog programa i intenzivne njege opslužuju i intenzivnu njegu s korona virus pacijentima. Moraćemo se vratiti na ukidanje hladnog operativnog programa. Imamo raspisan konkurs za prijem ljekara, ali nemamo ljudi na tržištu", dodaje Skomorac.

Na kraju je istakao da će uprkos svim problemima nastojati dati svoj maksimum u pružanju zdravstvene njege kako pacijentima pozitivnim na virus korona, tako i pacijentima koji se nalaze na redovnom liječenju u ovoj ustanovi.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić je još jednom naglasio da građani moraju biti oprezni i pridržavati se mjera koje su izdale zdravstvene institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije