Društvo

Kamere zaustavile auto-mafiju, duplo manje ukradenih vozila

Kamere zaustavile auto-mafiju, duplo manje ukradenih vozila
Foto: Velibor Tripić | Kamere zaustavile auto-mafiju, duplo manje ukradenih vozila

BANJALUKA, DOBOJ - Broj krađa vozila u Srpskoj je 2020. gotovo prepolovljen u odnosu na godinu ranije, čemu su, između ostalog, doprinijele i kamere koje su postavljene u više desetina lokalnih zajednica.

"U toku 2020. prijavljena su 53 krivična djela koja se odnose na krađu vozila, što je manje za 48 krivičnih djela, ili 47,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada je prijavljeno 101 ovakvo krivično djelo", rekli su za "Nezavisne" iz MUP-a Srpske.

Da kradljivci i dalje najčešće odvoze "Volkswagenov" golf, potvrdila je i prošlogodišnja statistika.

"Najčešća meta krađe bili su golfovi - njih 20, ili oko 38 odsto od broja svih ukradenih vozila", precizirali su iz MUP-a Srpske.

Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske, potvrdila nam je da je na smanjen broj krađa vozila uticalo više faktora.

"Osim pojačanog operativnog rada policije, redovnih kontrola, što saobraćaja, što raznih drugih, svakako da je ovome doprinijela i realizacija projekta 'Bezbjedan grad', koji podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina u lokalnim zajednicama u cilju preventivne zaštite građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala i svih drugih oblika narušavanja javnog reda i mira", navela je Miljanovićeva za "Nezavisne".

Prema njenim riječima, sistem video-nadzora uspostavljen je u 27 lokalnih zajednica, a u toku je uspostavljanje u još 16 lokalnih zajednica u RS.

Prema podacima MUP-a Srpske, najveći broj prijavljenih krađa vozila tokom prošle godine zabilježen je na području policijskih uprava Banjaluka i Doboj. Međutim, i na području te dvije uprave bilježi se smanjenje broja ovakvih krađa.

Kako su rekli iz PU Banjaluka, broj krivična djela u vezi s krađom vozila tokom prošle godine bio je u padu za 40 odsto. Identičan pad bilježila je i dobojska policija.

"Broj krađa putničkih automobila smanjen je za 40 odsto. Tokom 2020. godine ukradeno je devet vozila, od kojih je pet pronađeno, dok je prethodne godine ukradeno 15 vozila", rekli su iz PU Doboj.

Inače, zanimljivo je da je u Srpskoj tokom prošle godine prijavljeno pet puta manje krađa vozila u odnosu na FBiH, gdje je evidentirano 246 krađa.

Ukoliko strahujete da bi vaš ljubimac na četiri točka mogao postati plijen kriminalaca, postoje načini da smanjite rizik. Stručnjaci, između ostalog, savjetuju da, kad napuštate vozilo, bilo to makar nakratko, treba da zatvorite prozore, ugasite motor, izvučete ključ iz kontaktne brave i zaključate automobil.

U vozilu ne treba ostavljati torbu, novčanik, mobilni telefon, dokumente ili druge vrijedne predmete koji mogu privući lopova. Automobil ne treba ostavljati duži period na mračnim i pustim mjestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije