Društvo

Klinika za kožne bolesti u Tuzli zatvorena, dvije radnice pozitivne na virus

Klinika za kožne bolesti u Tuzli zatvorena, dvije radnice pozitivne na virus
Foto: Ilustracija | Klinika za kožne bolesti u Tuzli zatvorena, dvije radnice pozitivne na virus

TUZLA - Klinika za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli zatvorena je nakon što je kod dvije radnice potvrđen virus korona.

Kako saznaje Klix.ba, riječ je o doktorici i medicinskoj sestri koje pripadaju klasteru Centra za srce u Tuzli.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli tri radnice su zaražene virusomkorona, a kako je za Klix.ba potvrdio direktor ove zdravstvene ustanove Vahid Jusufović, riječ je o doktorici iz Klinike za dječije bolesti te doktorici i medicinskoj sestri iz Klinike za kožne bolesti.

Jusufović je kazao da se doktorica iz Klinike za dječije bolesti od ranije nalazi na bolovanju, tako da u vrijeme infekcije nije bila na radnom mjestu.

"Ona je ostvarila 24 kontakta, a njihovi rezultati testiranja su bili negativni", istakao je Jusufović za Klix.ba.

Za doktoricu i medicinsku sestru iz Klinike za kožne bolesti je naveo da pripadaju klasteru Centra za srce, a predstavljaju prvi, odnosno drugi kontakt.

"Svi zaposlenici Klinike za kožne bolesti jučer su odstranjeni s posla od Higijensko-epidemiološke službe i ova klinika nije u funkciji. Hitni slučajevi koji su vezani za kožna oboljenja će biti pregledani u Klinici za interne bolesti, a putem video linka ili na neki drugi način će se kontaktirati specijalisti koji su kod kuće", pojasnio je Jusufović.

Medicinska sestra i doktorica iz Klinike za kožne bolesti ostvarile su kontakte u Odjeljenju za reumatologiju u kojem je mali broj zaposlenih, a kako ističe Jusufović, riječ je o drugom nizu. Takođe i ti zaposleni će biti testrani na SARS-CoV-2.

S usložnjavanjem epidemiološke slike u Tuzlanskom kantonu mijenjaju se i mjere u kliničkom centru. Kako je kazao Jusufović, sada slijedi testiranje svih zaposlenih koji su bili na trijažnim punktovima na ulazu u ovu zdravstvenu ustanovu.

"Nakon što završe svoj turnus rada testiraćemo ih i onda će dobiti sedam slobodnih dana i biće kod kuće", nastavio je Jusufović.

U UKC-u Tuzla zaposleno je 2.500 osoba, a većina ih je u stalnom kontaktu s pacijentima. Upravo na pacijente Jusufović je još jednom apelovao, kazavši da na trijažnim punktovima moraju biti iskreni.

"To što će dati podatak da su imali kontakt s nekim ljudima koji dolaze iz crvenih zona ili su zaraženi koronavirusom, apsolutno ne znači da im neće biti pružena zdravstvena usluga. Naprotiv, dobit će samo posebnu pažnju, a procedura liječenja ide svojim tokom. Pacijente ne možemo vratiti s vrata UKC-a", zaključio je Jusufović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije