Društvo

Klizište odnijelo protivtenkovsku minu na lokalni put

Klizište odnijelo protivtenkovsku minu na lokalni put
Foto: N.N. | Klizište odnijelo protivtenkovsku minu na lokalni put

SANSKI MOST - U protekloj godini na području općine Sanski Most realizovano je više projekata deminiranja, te je tom prilikom od minsko-eksplozivnih sredstava oslobođeno oko šest kvadratnih kilometara prostora.

Potvrdio je ovo Said Ramić, načelnik Civilne zaštite Sanski Most, te istakao kako su projekti deminiranja provedeni na području mjesne zajednice Šehovci, tačnije u okolici sela Sasina, te na prostoru mjesne zajednice Tomina, u okolici sela Tramošnja.

"Pomenute projekte finansirala je Kraljevina Norveška, a podršku deminiranju u ranijim godinama pružale su i ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Švajcarske. Upravo su finansijska sredstva najveći problem kada je riječ i ovim aktivnostima, pa će nastavak deminiranja u ovoj godini najviše zavisiti od pronalaska sponzora koji će finansirati deminerske aktivnosti", istakao je Ramić.

Prema njegovim riječima, tokom protekle godine deminerski timovi su na prostoru koji je deminiran pronašli više od stotinu protivpješadijskih i protivtenkovskih mina, kao i desetine neeksplodiranih drugih minsko-eksplozivnih sredstava kao što su granate, tromblonske mine i ostalo.

"Nažalost, neeksplodirane mine i dalje predstavljaju veliku opasnost po živote ljudi, a samo pukom srećom u proteklom periodu nije bilo tragičnih događaja. Imali smo situaciju gdje su ljudi sjekli i izvlačili drvo za ogrijev iz šuma u neposrednoj blizini minskih polja ili čak usred njih. U jednom slučaju klizište je pokrenulo protivtenkovsku minu na lokalni put koji su mještani koristili i samo igrom slučaja ta mina nije aktivirana", kazao je Ramić.

On je istakao kako su procjene da samo na području Sanskog Mosta, općine koja važi za jednu od najkontaminiranijih minskim poljima u BiH, još ima oko 15 kvadratnih kilometara pod minama.

Minama su najugroženija i dalje područja koja se nalaze u rubnim dijelovima općine, prema susjednom entitetu, s obzirom na to da se radi o linijama razdvajanja iz proteklog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije