Društvo

Koliko hrane, alkohola i cigareta možete unijeti u Hrvatsku?

Koliko hrane, alkohola i cigareta možete unijeti u Hrvatsku?
Foto: Unsplash | Koliko hrane, alkohola i cigareta možete unijeti u Hrvatsku?

BANJALUKA, ZAGREB - Otkad je Hrvatska postala dio Evropske unije mnoga pravila za ulazak putnika i turista u ovu zemlju su se promijenila, a pošto je Jadransko more izbor za brojne građane Bosne i Hercegovine donosimo šta možete ponijeti sa sobom na ljetovanje.

Obuća, odjeća, higijenske potrepštine, mobilni telefoni i druga roba koja će vam biti potrebna za ljetovanje čine vaš lični prtljag, na šta ste prilikom ulaska u Hrvatsku oslobođeni plaćanja carine.

Kada je riječ o vrijednosnom limitu za unos robe nekomercijalne prirode u ličnom prtljagu, oslobađanje od plaćanja carine, PDV-a i troškova odnosi se na unos robe čija vrijednost ne prelazi 430 evra za putnike u pomorskom i vazdušnom prometu, 300 evra po putniku za ostale vrste prevoza i 150 evra za putnike mlađe od 15 godina, bez obzira čime putuju.

Hrana

Putnici koji putuju iz Bosne i Hercegovine ili drugih zemalja trećeg svijeta u Hrvatsku ne smiju unijeti meso i mlijeko, kao ni proizvode od mlijeka i mesa, dok s druge strane mogu unijeti po osobi 20 kilograma ribe i drugih sličnih proizvoda kao što su svježa, sušena, kuvana, osoljena ili dimljena riba, određene ljuskare ili mekušce poput kozica, rakova, neživih dagnji i neživih kamenica. Važno je da svježa riba bude očišćena, odnosno da joj je izvađena utroba.

Kada je riječ o drugim proizvodima životinjskog porijekla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa ili žablji kraci, putnici mogu unijeti po osobi dva kilograma ovih namirnica, dok je ista količina dozvoljena i za unos mlijeka u prahu za dojenčad, hrana za dojenčad i posebna hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga.

Na listi proizvoda koji se bez ograničenja mogu unijeti u Hrvatsku našli su se hljeb, kolači, keksi, vafli, dvopek i slični proizvodi. Takođe, tu su i čokolada i slatkiši s manje od 50 odsto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tokom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuvanju ili postupku toplotne obrade.

Bez ograničenja se mogu unijeti i dodaci hrani koji su pakovani za krajnjeg potrošača koji sadrže manje količine prerađenih proizvoda životinjskog porijekla osim mesnih proizvoda. Takođe, masline punjene ribom, tjestenina i rezanci, koncentrati supe i pojačivači ukusa se mogu unijeti bez obzira na količinu.

Cigarete i alkohol

Ako putujete avionom u Hrvatsku treba da odlučite da li ćete unijeti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje. Takođe, tu se navodi i 50 grama grijanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine ili 50 grama novih duvanskih proizvoda.

Sa sobom na put avionom možete ponijeti i jedan litar alkohola i alkoholnih pića s jačinom od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol jačine od 80% vol. i više. Takođe, mogu se unijeti i dvije litre alkohola i alkoholnog pića jačine od 22% vol. i manje, mirno vino u količini od četiri litra ili 16 litara piva.

Za putnike koji idu automobilom ili autobusom pravila su drugačija, pa sa sobom možete ponijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili ipak birati između 10 cigara i 50 grama duvana za pušenje. Takođe, i putnici koji idu drumom ka Hrvatskoj mogu unijeti 50 grama grijanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine ili 50 grama novih duvanskih proizvoda.

Kada je riječ o unosu alkohola, pravila za putnike koji dolaze automobilom u Hrvatsku su ista kao i za one koji putuju avionom.

Hrana za kućne ljubimce

Ako imate kućne ljubimce, po osobi možete unijeti dva kilograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uslov da ne zahtijeva držanje u frižideru prije otvaranja. Pri tome proizvod ne smije biti pripreman kod kuće, već mora biti komercijalno upakovan proizvod s oznakom proizvođača, navodi se na stranici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Novac

Unos gotovine u Hrvatsku i iznos iz Hrvatske je slobodan i bez ograničenja za sva fizička lica koja mogu uz prijavu carinskom službeniku nesmetano prenositi bilo koju svotu gotovine u bilo kojoj valuti.

Naime, sva fizička lica koja sa sobom nose gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više, odnosno u protivvrijednosti tog iznosa u drugim valutama, obavezna su podnijeti prijavu carinskom službeniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije