Društvo

Komercijalno testiranje u RS se ne vrši u svrhu turističkog putovanja

Komercijalno testiranje u RS se ne vrši u svrhu turističkog putovanja
Foto: Tanjug/AP | Komercijalno testiranje se ne vrši u svrhu turističkog putovanja

BANJALUKA – Komercijalno testiranje na virus korona PCR testom se vrši na Institutu za javno zdravstvo RS, a ovaj test mogu raditi samo osobe koje idu na rad u inostranstvo, te studenti i đaci koji idu na školovanje u inostranstvo.

Istakao je ovo danas u Banjaluci, Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, te napomenuo da ne vrše komercijalna testiranja u svrhu turističkih putovanja.

"Nama nije poznato da iko vrši testiranje za turistički odlazak u neku zemlju u bilo koju zemlju. Kao špto je rečeno, svaka zemlja u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom donosi određene mjere, preporuke, odnosno zahtjeve. Nama nije poznato kojim se konkretno činjenicama vode te zemlje kada uvode zahtjev za negativan PCR test prilikom ulaska u zemlju", pojasnio je Zeljković.

On je napomenuo da u ovom trenutku definitivno nije moguće ovim kapacietom pokriti, odnosno testirati sve naše građane koji žele turistički da odu u bilo koju zemlju.

"Mi moramo zauzeti stav struke, to je testiranje osoba koje imaju prioritet. Oni koji žele turistički mislim da mogu shvatiti da oni nisu prioritet", ističe Zeljković.

Jela Aćimović, epidemiolog na Institutu za javno zdravstvo RS, istakla je da su neke od zemalja EU uveli obavezno testiranje, a da su jednio relevantni PCR testovi.

"To je test koji se radi najčešće iz brisa nosa, svi ostali brzi testovi jednostavno nemaju dovoljno pouzdanost da bi se na njih moglo osloniti. Dakle prema informacijama koje mi imamo sve zemlje još uvijek isključivo traže PCR test", rekla je Aćimovića i dodala da se ovaj PCR test može obaviti na Institutu, te da je cijena komercijalnog testiranja 200 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije