Društvo

Korona pomrsila račune razbojnicima na području Doboja

Korona pomrsila račune razbojnicima na području Doboja
Foto: N.N. | Korona pomrsila račune razbojnicima na području Doboja

DOBOJ - Pandemija virusa korona popravila je šestomjesečnu statistiku Policijskoj upravi Doboj koja bilježi smanjenje krivičnih djela i saobraćajnih nesreća, ali je značajno povećala narušavanje javnog reda i mira.

Broj počinjenih razbojništava u periodu od januara do juna je smanjen čak za 45 procenata, teških krađa je u ovom periodu bilo deset procenata manje nego u istom razdoblju prošle godine, ali kršenje policijskog časa pokvarilo je statistiku javnog reda i mira, ali u počinjenim prekršajima nije bilo elemenata nasilja.

"Tu imamo porast za 180 posto ukupnog broja prekršaja, kao što smo i na ranijim press konferencijama govorili 68 posto tih prekršaja javnog reda i mira čini član 22 ili ograničenje kretanja na određenom prostoru, a to su prekršaji koji se odnose na policijski čas koji je bio skoro 2,5 mjeseca. Što se tiče narušavanja javnog reda i mira u većem obimu evidentirana su tri slučaja, ali isto se odnosi na član 22 gdje je u vrijeme policijskog časa evidentiran prekršaj pet i više lica", izjavio je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.

Policijski čas koji je bio na snazi uticao je ne samo na broj vozila na putevima, nego i na saobraćajne nesreće.

"Mi tu takođe bilježimo pad ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i to ukupno za 23,2 posto, imamo pad smrtno stradalih, bilo ih je pet, prošle godine osam. Jedino imamo porast broja saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima za 12 posto. Ove godine 106, prošle ih je bilo 94 za šest mjeseci", kazao je Radinković.

Statistiku su prvih dana jula pokvarile dvije teške saobraćajne nesreće, jedna na teritoriji Teslića, a druga na području Doboja u kojima su smrtno stradali sedamnaestomjesečna beba, odnosno dva mladića.

U toku ovog i narednog mjeseca MUP RS sprovodi akciju "Vozi oprezno, putuj bezbjedno" u koju će se uključiti i pripadnici PU Doboj koji će provoditi preventivne i represivne aktivnosti.

"Evo, mi za vikend imamo aktivnosti represivne, biće angažovano ovdje i vozilo prestetač iz Banjaluke. Isto tako, biće angažovani svi uređaji za mjerenje brzine", najavio je Radinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije