Društvo

Pratite nas na Google news

Krizni štab: Situacija u Sarajevu se blago popravila

Krizni štab: Situacija u Sarajevu se blago popravila
Foto: N.N. | Krizni štab: Situacija u Sarajevu se blago popravila
N.N.

SARAJEVO - Prema podacima Kriznog štaba Kantona Sarajevo reprodukcijski broj zaraženih trenutno je manji od jedan, što znači, kako je istaknuto na konferenciji za medije, da postoji blago poboljšanje stanja.

Prema podacima Kriznog štaba Kantona Sarajevo reprodukcijski broj zaraženih trenutno je manji od jedan, što znači, kako je istaknuto na konferenciji za medije, da postoji blago poboljšanje stanja.

"Reprodukcijski broj govori o tome koliko će trenutni broj zaraženih zaraziti novih osoba, ako je veći od 1 to znači da će zaraziti više osoba, ako je ispod 1 bit će u regresiji. Trenutno je ispod jedan, što znači da će postojeći broj zaraženih zaraziti manji broj osoba. Postoji blago poboljšanje, očekujemo da je ovaj pik u opadanju", kazao je Kemal Beganović iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo, prenosi Klix.ba.

Kada je riječ o izolatoriju na Bjelavama, istakao je da je on spreman i da je za njegovo funkcionisanje potrebno riješiti pravna pitanja, te da bi i to trebalo biti završeno u toku dana.

"Izolatorij ima 100 mjesta, 5 odjela kapaciteta do 20 pacijenata. O pacijentima će se brinuti timovi koje će činiti ljekari specijalisti i dvije medicinske sestre u jednom timu. Predviđen je za pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom, a svaki pacijent će u slučaju pogoršanja bit će prebačen na Podhrastove za nekoliko minuta", rekao je Beganović.

Inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove je istakao da inspektori svakodnevno kontrolišu da li se mjere poštuju, te da su do sada pokrenuta 23 postupka protiv osoba koje su prekršile mjere.

Kazao je da su kantonalni inspektori pojačali su rad na terenu i pozvao je građane na poštivanje mjera jer su inspektori iscrpljeni.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Duško Jeličić kazao je da su izvršene uplate dijela plata za april i maj za sve privredne subjekte koji su zadovoljili kriterijume.

"Svako ko misli da je oštećen ima pravo prigovora u roku od sedam dana, zaključno sa sutrašnjim danom je lista objavljena 4. augusta. Do sada je stigao 141 prigovor i rješavat će se komisijski. Kriterije je za april zadovoljilo 1.990 subjekata, a 1.875 za maj. Po šiframa djelatnosti najviše je isplaćeno za proizvodne i uslužne djelatnosti", rekao je Jeličić.

Za ove namjene predviđeno je 20 miliona KM, a do sada je, prema riječima Jeličića, podijeljeno 7,5 miliona KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije