Društvo

Krizni štab: Stariji da izbjegavaju kretanje i korištenje javnog prevoza

Krizni štab: Stariji da izbjegavaju kretanje i korištenje javnog prevoza
Foto: N.N. | Krizni štab KS: Stariji da izbjegavaju kretanje i korištenje javnog prevoza

SARAJEVO - Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo preporučuje osobama starije životne dobi, posebno hroničnim bolesnicima, da zbog situacije izazvane korona virusom, izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza.

Prema preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, licima starije životne dobi se preporučuje i redovno korištenje zaštitne opreme, kao i da maksimalno redukuju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

U saopštenju se navodi da starija lica, ukoliko im je potreban recept ili ljekarski savjet, ljekara prvo kontaktiraju telefonom.

Iz Kriznog štaba svim građanima preporučuju, da zbog epidemiološke situacije, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče kretanje, te da u slučaju pojave simptoma (povišena temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa ili ukusa) ostanu kod kuće i telefonom obavijeste porodičnog ljekara od kojeg će dobiti dalja uputstva.

Stanovnicima Kantona Sarajevo se preporučuju da ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija virusa COVID-19, kao i da godišnji odmor koriste u BiH, a onima koji rade ili žive u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija virusa da ne dolaze u Kanton Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije