Društvo

LIČNOST GODINE 2017. – Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke

LIČNOST GODINE 2017. – Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke
Foto: N.N. | LIČNOST GODINE 2017. – Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke

BANJALUKA - Ličnost godine 2017. po izboru "Nezavisnih novina" je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, a nagradu mu je uručio Aleksandar Kopanja, zamjenik direktora "Nezavisnih novina".

"Izuzetna mi je čast primiti ovo priznanje pogotovo što podsjeća i nosi ime mog velikog prijatelja Željka Kopanje, koji je istrajavao u osmišljavanju svojih projekata. Ova nagrada predstavlja izuzetnu čast za mene, ali isto tako i za moj tim i moje saradnike koji su ovdje i kojima zahvaljujem na godini predanog rada", rekao je Radojičić.

Rekao je da je ovo velika pohvala i našem gradu Banjaluci za sve ono što su pokrenuli 2017. godine, te da mnogo toga očekuje tek 2018. godine.

Dobitnici nagrada
Dobitnici nagrada

"Smatram da su za ove uspjehe izuzetno važni bili formiranje dobrog tima sa samoinicijativom, strateško i operativno planiranje, ali i uključivanje što više ljudi. Željeli smo motivisati pojedince, udruženja građana, privredna društva, kompanije, savjete mjesnih zajednica, strance, organizacije i fondove, da svi zajedno učine nešto za naš grad", naveo je Radojičić.

Istakao je da  će Banjaluku razvijati i kao zeleni, kao pametni, kao poslovni, ali i kao grad sporta i kulture, i da će na kraju postati "prava mala evropska i regionalna prijestonica", te poručio da nam je svima u interesu da živimo u miru.

"Vjerujuem da nam je svima interes da živimo u miru. Radujem se Banjaluci sa novim šansama u 2018. godini i svih narednih godina", rekao je Radojičić.

Ovogodišnji izbor Ličnosti godine održava se u vrijeme dok naš, ovogodišnji  dobitnik obilježava godinu dana otkako je preuzeo mandat. Od samog početka od njega se očekivalo mnogo i poslije godinu dana možemo zaključiti da je mnogo i uradio.

Uspio je da pokrene i inicira brojne projekte, vodeći se time da Banjaluka u godinama pred nama postane prepoznatljiv regionalni centar. Grad u koji će se rado dolaziti, a teška srca odlaziti ili kako je u njegovom programu definisano – otvoren i prijateljski grad za sve.

Ako bi danas Igora Radojičića, pitali da izdvoji nešto od toga, na prvo mjesto bez dileme, rekao bi "Toplana" koja je godinama u nazad rak rana gradskog budžeta i stalni izvor glavobolja i njega i njegovih prethodnika.

Za samo jednu građevinsku sezonu, Toplana je nikla na livadi sa očekivanjem da će novo postrojenje ne samo "zaliječiti budžet", nego na prvom mjestu, omogućiti da Banjaluka, poslije decenijske neizvjesnosti, konačno riješi jedan od ključnih komunalnih problema.

Poslije Toplane, ostale stvari se čine lakšim i itekako dostižnijim. Banjaluka 2024. godine kao evropska prestonica kulture bilo bi bez sumnje, ogromno dostignuće sa dugoročnim, pozitivnim efektima na razvoj cijelog grada, a ne samo njegove kulturne scene.

Prvi korak je napravljen ali pred Gradom, gradonačelnikom, i timom koji će voditi taj proces nakon pokretanja kandidature je još mnogo posla. Poslije priznanja koje je nedavno stiglo iz Brisela gdje je Banjaluka proglašena evropskim gradom sporta, Banjaluka kao evropska prestonica kulture 2024. godine zvuči kao već "gotova stvar". 

Projekat izgradnje dječijih igrališta za koji iz budžeta Grada nije otišla ni jedna marka, pokazuje da uz ideju, laganim, preciznim ali sigurnim koracima može mnogo toga da se uradi i napravi.

I po pitanju gradske imovine za koju je na početku mandata govorio je da "kokošinjac oko kojeg kruže lisice", urađeno je mnogo. Neke, praktično izgubljene parcele i prostori milionske vrijednosti, beskompromisnom borbom sa lisicama i administracijom su vraćeni.

Neka od učinjenih dostignuća su i restruktuiranje gradskog duga.

Jedan od ključnih prioriteta koji je nametnut je i urbanističko sređivanje grada, a uz gradskog arhitektu ne treba sumnjati da će Banjaluka kao prestonica Republike Srpske u budućnosti biti još ljepša, komunalno i infrasrukturno sređenija.

U novu, 2018.-u, Banjaluka sa Radojičićem na čelu, ulazi sa novim ambicioznim planovima, koji, između ostalog, uključuju rješenje brojnih izazova, poput gradnje novog Zelenog mosta, poslovne zone, nadogradnje škole na Starčevici, puteva, vodovoda...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije