Društvo

Lijepa tradicija Udruženja Sanjana: Stotinu paketa za srpske povratnike

Lijepa tradicija Udruženja Sanjana: Stotinu paketa za srpske povratnike
Foto: Zlatan Čekić | Lijepa tradicija Udruženja Sanjana: Stotinu paketa za srpske povratnike

SANSKI MOST - Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč", koje svoje sjedište ima u Banjaluci, nastavilo je i ove godine lijepu tradiciju započetu prije 12 godina te je osigurano više od stotinu humanitarnih paketa za povratnike srpske nacionalnosti koji žive na području općine Sanski Most.

Radi se o paketima koji sadrže prehrambene artikle i higijenske potrepštine, a cilj ove akcije je da se siromašnim povratnicima uljepšaju predstojeći božićni praznici.

"Želja nam je da našim zemljacima koji teško žive pomognemo i poručimo da nisu sami. Radi se mahom o licima u starijoj životnoj dobi, bez primanja, kojima je bilo kakva pomoć dobrodošla. Korisnike smo odabrali preko pravoslavnih sveštenika, budući da oni najbolje poznaju prilike na terenu", rekao je Srdić.

Prema njegovim riječima, ovu humanu akciju materijalno je pomoglo preko dvadeset privrednika porijeklom iz Sanskog Mosta koji danas žive i rade na području Banjaluke i drugih gradova Republike Srpske i Srbije, ali i drugi donatori.

On je dodao kako su akcijom bila obuhvaćena i mjesta Kozica i Budimlić Japra, koja se nalaze u sastavu susjedne opštine Oštra Luka u Republici Srpskoj.

Nedeljko Jakšić, pravoslavni paroh iz Sanskog Mosta, zahvalio je na pomoći, istakavši kako je danas veliki broj njegovih parohijana u teškoj materijalnoj situaciji.

"Radi se mahom o starijim licima od kojih veliki broj njih živi po selima. Na području tri parohije, koje se nalaze u sastavu sanske opštine, danas živi manje od 800 povratnika", kazao je Jakšić.

Iz pomenutog udruženja narednu akciju najavili su za Svetog Savu, kada planiraju nabavku i podjelu paketića za djecu iz povratničkih porodica.

"Sem humanitarnih, organizujemo i druge akcije kojima želimo poručiti kako nismo zaboravili rodni kraj i prostore s kojih potičemo, kao što su uređenje naših sela, spomenika i sličnih mjesta", kaže Vučković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije