Društvo

Lječilište "Gata" kod Bihaća neće postati izolatorijum

Lječilište "Gata" kod Bihaća neće postati izolatorijum
Foto: N.N. | Lječilište "Gata" kod Bihaća neće postati izolatorijum

BIHAĆ - Ministarstvo zdravstva USK odustalo je od namjere da se u lječilištu "Gata", nadomak Bihaća, formira izolatorij za osobe oboljele od virusa korona nakon što su stanovnici tog mjesta najavili proteste zbog toga.

"Kantonalna bolnica posjeduje izolatorijum koji je kadrovski i tehnički opremljen, dok se to za objekat lječilišta u Gati ne može reći. Objekat nema dezinfekcijski tunel, osoblje nema adekvatnu zaštitnu opremu, a paradoksalno je da smo im mi, mještani, morali osigurati nabavku te opreme iz vlastitih donacija", navodi se u pismu koje je potpisao veliki broj mještana.

Oni strahuju da bi zbog dolaska zaraženih pacijenata, a posebno migranata, njihovo mjesto moglo postati novo žarište infekcije, a njihove zahtjeve podržao je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović rekla je kako će izolatorij za osobe s lakšom kliničkom slikom i asimptomatskim oboljenjem od virusa korona ipak biti formiran u sklopu Kantonalne bolnice u Bihaću.

"U narednim danima vidjećemo koji dio bolnice će biti prilagođen takvim potrebama s obzirom na to da postoje pacijenti koji nemaju uslove za boravak u kućnoj izolaciji", kazala je Ćemalovićeva.

Također, jedna od donesenih odluka je i da se u sklopu Opće bolnice u Sanskom Mostu formira izolatorij, a to je obrazloženo sve većim brojem slučajeva osoba zaraženih virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije