Društvo

MUP: Stacionarni radarski sistem radi u Banjaluci u skladu sa zakonom

MUP: Stacionarni radarski sistem radi u Banjaluci u skladu sa zakonom
Foto: Facebook/MUP RS | MUP: Stacionarni radarski sistem radi u Banjaluci u skladu sa zakonom
Srna

BANJALUKA - Prekršaji evidentirani stacionarnim radarskim sistemom na području grada Banjaluke se evidentiraju u skladu s postojećim pozitivnim pravnim aktima, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

U saopštenju je navedeno da je netačna izjava predsjednika Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske Milenka Jaćimovića koji insinuira da bi se kazne za prekoračenje brzine kretanja motornih vozila koje je zabilježio ovaj radar, prije kojeg nije bilo saobraćajnog znaka, mogle osporiti u slučaju da dođe do sudskog spora.

"Postavljanje znaka obavještenja, odnosno upozoravanja na zonu radarske kontrole nije propisano ni zakonom, niti drugim podzakonskim aktima, a podsjećamo učesnici u saobraćaju su dužni poštovati odredbe Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i druge propise iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima", navode iz MUP-a.

U saopštenju se podsjeća da je ovim zakonom propisano da na putu u naselju vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od 50 kilometara na čas, na magistralnom putu 80, na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila 100 kilometara na čas, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

"Napominjemo i da su građani neposredno prije puštanja u rad stacionarnih radarskih sistema, ali i poslije, posredstvom medija obaviješteni o početku rada, kao i sa svim lokacijama na kojima su uređaji postavljeni", saopšteno je iz MUP-a.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske Milenko Jaćimović je u izjavi za Nezavisne novine naveo da se nedavno desio slučaj da je vozilo auto-škole evidentirano u prekršaju na raskrsnici regulisanoj uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova u vrijeme dok je vozilo bilo zaustavljeno u središnjoj zoni raskrsnice u namjeri da izvrši radnju skretanja ulijevo, a iz MUP-a poručuju da nije evidentiran nijedan prekršaj počinjen vozilom koje je u vlasništvu auto-škole.

"Neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih nezgoda, a naročito kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa poginulim licima, a da jedan od ciljeva MUP-a Republike Srpske jeste manje poginulih lica u saobraćajnim nezgodama smanjivanjem procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja", saopšteno je iz MUP-a.

Iz ovog ministarstva apeluju na građane da poštuju postojeće saobraćajne propise i da vožnju svog motornog vozila prilagode propisanim ograničenjima brzine kretanja i uslovima na putu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije