Društvo

Masovna tuča migranata u prihvatnom centru

Masovna tuča migranata u prihvatnom centru
Foto: N.N. | Masovna tuča migranata u prihvatnom centru

BIHAĆ - Masovna tuča između migranata izbila je u petak u prihvatnom centru, koji se nalazi u nedovršenoj zgradi đačkog doma u bihaćkom naselju Borići.

"Nakon intervencije policija je privela šest osoba, a jedno lice je odvezeno u Kantonalnu bolnicu u Bihaću", potvrdila je Snježana Galić, portparol MUP-a USK.

Prema njenim riječima, kod osobe koja je odvezena u bolnicu evidentirane su lakše tjelesne povrede, a nezvanično saznajemo da je riječ o povredama koje su nanesene razbijenim komadom ogledala.

Galićeva je istakla da će protiv vinovnika ovog incidenta biti poduzete zakonom propisane mjere, te je potvrdila da su se međusobno sukobili pripadnici različitih etničkih skupina koji borave u prihvatnom centru.

Dodala je da nisu poznati motivi fizičkog sukoba među migrantima.

Volonteri koji pomažu stranim državljanima u tom prihvatnom centru već duže vrijeme govore o napetostima među Sirijcima, Avganistancima, Pakistancima i pripadnicima ostalih naroda koji borave u tom objektu.

Policajci u Velikoj Kladuši priveli su u prošli četvrtak sirijskog državljanina kod kojeg je pronađen novčanik E.P., vlasnika stambenog objekta u kojem boravi taj Sirijac.

U novčaniku su, pored ličnih dokumenata, pronađena i dva paketića s heroinom, a policija je ovaj slučaj okvalifikovala kao krivično djelo posjedovanje i uživanje opojnih droga.

Prema podacima MUP-a USK, ove godine evidentirano je 14 krivičnih djela čiji su počinioci migranti i uglavnom se radi o tučama i krađama.

I pored toga, Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova USK, smatra da je bezbjednosna situacija stabilna i pod kontrolom.

"Već nekoliko dana provodimo akciju pojačane kontrole stranih državljana koji borave ili pristižu na područje Unsko-sanskog kantona. Akcije se odvijaju tokom noći i fokus je na otkrivanju nelegalnog oružja, droge i ostalih zabranjenih stvari kod migranata", istakao je Ramić.

Procjene su da je samo tokom protekla tri dana na područje USK stiglo oko stotinu novih migranata, tako da se procjenjuje da ih sada ima više od osam stotina.

Situacija se iz dana u dan komplikuje, a kantonalne i lokalne vlasti u USK traže od nadležnih državnih institucija da se aktivnije uključe u rješavanje ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije